Novým premiérem Turecka bude Erdoganův muž, fotkou pobouřil veřejnost

Ankara - Novým předsedou turecké vládní Strany spravedlnosti byl dnes zvolen Binali Yildirim (60), který bude brzy jmenován i premiérem země. Co od něj očekávat? Přinášíme vám vizitku tohoto politika.

Ministrem dopravy a spojů je Binali Yildirim od 24. listopadu 2015. Předtím pracoval v téže funkci v několika vládách tehdejšího premiéra a současného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v období 2002-2013.

Narodil se 20. prosince 1955 v Refahiye, v roce 1991 vystudoval Námořní technickou univerzitu v Istanbulu a poté pracoval jako ředitel istanbulského podniku pro námořní přepravu (IDO) v letech 1994-2000. V letech 1994 až 1998 byl starostou Istanbulu právě Erdogan.

Zdroj: YouTube

Za jeho působení na pozici ministra dopravy byla vybudována vysokorychlostní trať mezi městy Ankara a Eskişehir v západní části Turecka a buduje se další trať mezi Istanbulem a Ankarou. Projekt se zastavil po vykolejení vlaku 22. července 2004 na severu země poblíž města Pamukova, při kterém zahynulo 36 lidí. Neštěstí vyvolalo tlak na odvolání Yildirima, nakonec však v úřadu zůstal.

V roce 2005 vyvolala pobouření fotografie Yildirimovy zahalené ženy, sedící odděleně od něj na pracovním obědě. Snímek, kolující po internetu, mu vysloužil četná obvinění ze sexismu.

V úřadu ministra dopravy a spojů byl také zdrojem četných afér, když například odpověděl na kritiku odposlouchávání vládních telefonních hovorů slovy: "Nemusíte se bát odposlouchávání, pokud nemáte co skrývat."

Ve svém dnešním projevu Yildirim nastínil program své vlády, prioritou by měla být změna ústavy a zavedení prezidentského systému, o nějž dlouhodobě usiluje současná hlava státu Erdogan. Kromě toho Yildirim mluvil i o tom, že jako premiér hodlá pokračovat v boji proti kurdským povstalcům a že si chce s Evropskou unií vyjasnit její postoj k migrační politice.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko Binali Yildirim Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 34 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy