Davová psychóza jako za Hitlera. Expert promlouvá o náladách v Turecku i členství země v EU

ROZHOVOR - To, co se stalo v Turecku před několika dny, nepatří do 21. století. Lidé v ulicích se dostali do davové psychózy, což vláda vyhovuje. A jak nepodařený pokus o převrat ovlivní NATO a další přístupové rozhovory s EU? přečtěte si druhou část rozhovoru s bývalým náčelníkem Vojenské zpravodajské služby Andorem Šándorem.

Psali jsme:
Jak je možné, že turecké tajné služby neodhalily přípravy na puč? Možná to byla jen hra, říká bezpečnostní expert

V sobotu ráno se objevily informace, že příznivci Erdoganova režimu lynčovali vojáky v ulicích a jednomu údajně uřízli hlavu. O čem to vypovídá? Dá se z toho usuzovat, jaké nálady při pokusu o puč ve společnosti panovaly?

Erdoganova strana, pokud se nepletu, v minulých volbách vyhrála a měla 49 procent. To, že opozice odsoudila vojenský puč ještě neznamená, že mu půjde na ruku. To znamená, že z lidí v Istanbulu, který má 18 milionů obyvatel, jsme viděli jeho stoupence. My nevíme, kolik jich bylo. Takhle to může působit dojmem, že to byla masová podpora, čehož se samozřejmě Erdogan bude snažit využít. Davy lynčují vojáky – nevím, zda to bylo v konkrétní situaci, kdy vojáci zastřelili nějaké civilisty, nebo jestli ti občané dávali průchod hysterii, vzteku a nenávisti. Já jsem vždy zastáncem toho, že do moderní demokracie a do slušného státu puč nepatří. A soudcem nad těmi, kteří se provinili, je vždy nějaký nezávislý soud nikoliv občané. Občané by v tuto chvíli neměli brát právo do svých rukou a už vůbec ne v takové míře, že by někomu uřízli hlavu. Na mě to už pak působí takovou tou islamistickou nenávistí k tomu druhému. Musíme vzít v potaz, že tam mohli být lynčováni obyčejní vojáci, kterým jenom někdo písknul poplach a řekl – půjdete tam, uděláte to a to a budete dohlížet na to a na to. A oni plnili rozkaz. Tak jestli si za tohle zaslouží lynčování, to si nemyslím.

Existuje davová psychóza a to je trochu jiná věc, než když se lidé pokojně prochází po ulicích. To, že se Edrogan na tomhle bude snažit udržet a kapitalizovat, to je jasné. Fakt je, že vyzývají lidi, aby zůstali v ulicích, kde je vlastně dostávají do davové psychózy, kde je potřebují. Už Hitler věděl, že chcete-li sdělit něco národu, tak ho svolejte na náměstí. To je to ideální místo, kde lidem říkat, co po nich chcete. A oni vypnou mozek. Není to prostor na debatu, jde o ovládání masy k účelům, které jsou zřejmé. A tohle Erdogan ví dobře a taky tak činí. A činí tak se svým ministerským předsedou, který mu evidentně jde na ruku a pomůže mu, pokud na to bude mít Erdogan, dostatek sily přetavit turecký systém na prezidentský, kdy bude koncentrovat všechnu moc ve svých rukou.

Turecký ministr práce Süleyman Soylu prohlásil, že za převratem stojí Spojené státy. Ty se ale brání. Může toto prohlášení zhoršit vztahy mezi oběma zeměmi?

Je to jen jedno prohlášení. Otázka je, jaké bude oficiální stanovisko Erdogana. Když to řekneme mezi řádky, tak pokud by skutečně někdo měl prospěch z toho, kdyby padl Erdogan a přišel někdo více sekulární, tak jsou to Spojené státy. Tím ale nechci říci, že to USA podporovaly. Na druhou stranu Spojené státy v Turecku mají Incirlik, Turecko svým způsobem poměrně dost potřebují jako spojence v rámci NATO, byť o dnešním Turecku mohou být i oprávněné pochybnosti. Z jednoho nebo dvou prohlášení, bych nic nedělal, to jsou věci, které se řeknou nahlas. A je to možná i lakmusový papírek, tedy že něco zkouší. Podstatné je, co si řekne Obama s Erdoganem po telefonu, nebo co si řekne John Kerry se svým protějškem. Důležité bude, jaké budu tyto kontakty, co v nich bude zaznívat. Jistě do hry může vstoupit i reakce Spojených států na žádost Turecka o vydání Gulena – osobně si dovolím tvrdit, že ho nevydají, protože k tomu Turci nedají dostatek důkazů tak, aby prošel extradicí v USA. A to může samozřejmě ty vztahy zhoršovat.

Pro USA nemůže být výhodné příliš islamizující se Turecko, Turecko, které je sice členem NATO, ale má blíže k Rijádu než k Londýnu a Paříži. I ta turecké akce proti ruskému letounu, který sestřelili, ani to Američané nenesli nijak s potěšením. Také Turkům jasně řekli, že kvůli nim do války s Ruskem nepůjdou. Při některých příležitostech, především při řešení krize v Sýrii, ukázali Turci Američanům, že sice chtějí hrát ligu nejvyšší, ale že na ni nemají. Není žádný dlkaz, aby se dalo říci, že za tím stály Spojené státy. Když se budeme bavit obecně, jim by se hodil někdo více sekulární než velmi ambiciózní islamisticky orientovaný a po moci bažící Erdoga, to je fakt.

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickém rozhovoru s Erdoganem odsoudil pokus o vojenský převrat. Navíc s podle některých zpráv chce s tureckým prezidentem sejít. Může to být začátek nového spojenectví?

To si nemyslím. Turecko udělalo obrovskou chybu sestřelením ruského letounu. Myslím si, že podcenilo možnou reakci Rusů, Ruská reakce byla brutální, pokud jde o dopady na ekonomiku Turecka. A Erdogan není pošetilý a vidí, že i s ohledem na teroristické útoky, které páchá PKK nebo Islámský stát, dochází k rapidnímu omezení turistiky, jednoho z důležitých zdrojů turecké ekonomiky. Obchodní aktivity s Ruskem byly važně omezeny. A to jsou všechno věci, které vedly Erdogana k tomu, že se omluvil. Teprve poté byl ten puč, takže ohřívání vztahů mezi Ankrarou a Ruskem není důsledkem puče, ale je to výrazem, že si Turci uvědomili, že z dlouhodobého hlediska udržovat tento stav je pro ně velmi škodlivé a nežádoucí. Proto ta změna postoje nejen k Rusku, ale i k Izraeli a dokonce i Bašáru Asadovi. Jak se zdá, Turci přehodnocují svůj postoj posledních pěti let a snaží se vše vybalancovávat. Potíž je, do jaké míry je Erdogan člověkem, který bude dohody držet dlouhodobě a do jaké míry je možné se na něj skutečně spolehnout, že neudělá nějaký cimrmanovský úrok do boku.

Je po událostech, které se v Turecku odehrály během posledních dní, reálné uvažovat o možnosti, že by Turecko vstoupilo do EU?

Turci dobře vědí, že se najde několik států, které jeho členství v EU zablokují. Myslím si, že toto vědí. Budou se samozřejmě snažit na základě toho, že omezili balkánskou cestu a tu migraci tam, vymlátit z EU maximum. Osobně až opadne tak trošku pokrytecké a do moderní politiky 20. století a začátku 21. století nepatřící používaní síly proti legitimně zvolené vládě, byť bychom o některých aspektech voleb mohli pochybovat, pak přijde na řadu rozum, který bude řadě politiků bránit v tom, aby jakkoliv akcelerovali přístupové rozhovory Turecka do EU. A pokud půjde Erdogan tou cestou, kterou jsme naznačili, tedy že se bude snažit čím dál tím víc koncentrovat svoji moc, tlačit zemi k islamizaci, tak si myslím, že jim to v každém příůpadě uzavírá cestu do Evropy. Je otázka, co on skutečně chce – a to já nevím. Podle mě je to spíše dominance na Blízkém východě, než členství v EU. Byť on sám s ní potřebuje obchodovat a udržovat dobré konrtakty.

A jak by mohlo toto dění ovlivnit NATO, kterého je Turecko členem?

Nemyslím si. V těch problematických okamžicích 21. století, kdy Erdogan dělal čistky v turecké armádě, kdy dokonce tehdejší náčelník generálního štábu byl také zapleten do nějakých nekalých věcí, to se Severoatlantickou aliancí, respektive s Tureckem jako zemí a armádou NATO, nijak evidentně neotráslo. Nezdá se pro tuto chvíli, že by Turecko nějakým způsobem po tomto nezdařeném puči mohlo vážně destabilizovat NATO. Jaký bude další vývoj těžko odhadovat, ale nemyslím si, že by tento puč měl vážně oslabit skupinu.

Děkujeme za rozhovor.

Související

Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016).

Turecko obvinilo USA z organizace puče v roce 2016

Turecký ministr vnitra obvinil Spojené státy, že v roce 2016 zorganizovaly nakonec neúspěšný pokus o státní převrat, který podle Ankary provedli příznivci hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena. S odvoláním na turecký list Hürriyet o tom dnes napsala agentura Reuters. Americké ministerstvo zahraničí obvinění odmítlo jako "nepodložené a nezodpovědné".
Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016), vážná situace před Bosporským mostem.

Turecko stále řeší pokus o puč, padlo 70 doživotních trestů

Soud v Istanbulu dnes vynesl doživotní tresty vězení nad 70 bývalými studenty vojenské akademie, které uznal vinnými z účasti na pokusu části armády o převrat z roku 2016. Napsal to deník Daily Sabah. Kadeti vinu odmítají. Netušili prý, že jsou součástí vojenského puče. Domnívali se tehdy, že je vezou do Istanbulu na vojenské cvičení.

Více souvisejících

vojenský převrat v Turecku (15. července 2016) Andor Šándor (bezpečnostní specialista) Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

před 2 hodinami

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

před 4 hodinami

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

před 4 hodinami

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno před 5 hodinami

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 6 hodinami

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

před 7 hodinami

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

před 7 hodinami

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

před 7 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 11 hodinami

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy