Vyděšený Erdogan? Turecký prezident po pokusu o převrat oslabil, tvrdí turecký novinář

Ankara – Poté, co Turecko 15. července prodělalo neúspěšný pokus o vojenský převrat, v zemi prezident Recep Tayyip Erdogan provedl rozsáhlé čistky, které se dotkly desítek tisíc osob. Turecký novinář Kadri Gursel, který se zaměřuje na zahraniční politiku, svobodu tisku a politický islám v zemi, ale tvrdí, že Erdogana puč neposílil, jak si někteří myslí.

Erdogan jako vítěz?

Gursel uvádí, že většinový názor mezi odborníky a médii v Turecku i zahraničí nyní tvrdí, že turecký prezident Erdogan z puče vyšel jako vítěz, upevnil svou již tak rostoucí moc a nyní může určovat další směřování Turecka tak, jak se mu to hodí.

Psali jsme: Tisíce Turků v ulicích Kolína nad Rýnem oslavují prezidenta Erdogana. Je nasazeno 2700 policistů Turecká vláda vyhodila z armády 1400 vojáků, prý měli vazby na Gülena Koncentrace moci: Erdogan chce kontrolu prezidenta nad armádou a rozvědkou  

Podle Gursela se ale Erdogan cítí přesně opačně. „Erdoganovy výroky a politické chování od zmařeného puče naznačují přesný opak – tedy že se cítí slabší," vysvětluje a dále zdůrazňuje, že o tom svědčí například vyhlášení výjimečného stavu.

Ke změně v Erdoganově chování podle Gursela došlo „někdy mezi 19. a 20. červencem – pravděpodobně po zvážení externích, spíše než interních, náznaků". Těsně po puči se dle tohoto novináře Erdogan choval sebevědomě, to se ale změnilo.

Externí hrozba

Turecký prezident tak podle něj postupně začal ustupovat opozici a prozatím odložil své plány na zavedení exekutivního prezidentství. „Uvnitř zůstaneme demokratickým parlamentním systémem, nikdy se od něj neodkloníme," připomíná Gurcan výrok Erdogana pro televizní stanici al-Džazíra.

Důvodem je podle Gurcana fakt, že Erdogan puč považuje za zahraniční, nikoliv za vnitřní hrozbu - proto se snaží posílit svou pozici ve své zemi. Erdogan se podle novináře obává, že Spojené státy pomohly Fethullahu Gülenovi, muslimskému klerikovi, který v USA žije, puč zorganizovat.

„Ale nikdo by si neměl dělat iluze, že nepovedený převrat Erdogana změnil k lepšímu. Je prostě jen na nuceném ústupu s vyhlídkou pozdější kompenzace. Mluvit o nové naději pro tureckou demokracii by tak stále bylo předčasné," dodává Gurcan.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  
Turecká armáda (Turkish Army)

Turecké letectvo zaútočilo na severu Iráku

Turecké letectvo v pondělí provedlo údery na severu Iráku, při kterých bylo zničeno 21 cílů patřících Straně kurdských pracujících (PKK), organizaci, kterou Ankara označuje za teroristickou. 

Více souvisejících

Turecko Recep Tayyip Erdogan vojenský převrat v Turecku (15. července 2016)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy