Egyptský soud zrušil doživotí pro exprezidenta Mursího, je nařízen nový proces

Káhira - Egyptský kasační soud anuloval doživotní trest pro islamistického exprezidenta Muhammada Mursího vynesený za jeho spolupráci s Hamasem. Bude se konat nový proces.

Podobně minulý týden soud nařídil zopakovat proces, v němž Mursí loni dostal trest smrti za organizaci útěku z vězení v roce 2011.

Mursí byl po svržení prezidenta Husního Mubaraka v revolučním roce 2011 o rok později zvolen jako kandidát Muslimského bratrstva. Po trvalých protestech byl v roce 2013 svržen,. Vlády se pak ujal Abdal Fattáh Sísí a Mursí byl zatčen.

Za spiknutí s palestinským hnutím Hamas dostal Mursí loni v červnu trest 25 let vězení, což se v Egyptě považuje za doživotí.

V procesu za spiknutí s Hamasem bylo kromě Mursího souzeno mnoho vysoce postavených členů Muslimského bratrstva a vysoké tresty dostalo 22 z nich včetně Mursího. Dnešní rozhodnutí kasačního soudu se týká všech odsouzených. Je mezi nimi i někdejší vůdce bratrstva Muhammad Badí, který dostal původně doživotí.

Související

Setkání egyptského prezidenta Abd al-Fattáha as-Sísího (vpravo) s předsedou amerického sboru náčelníků štábů generálem Charlesem Brownem v Káhiře 25. srpna 2024.

Hamás odmítá nové požadavky Izraele na příměří v Gaze

V neděli se v Káhiře neuskutečnila dohoda o příměří v Gaze. Ani Hamas, ani Izrael nepřijali navrhované kompromisy, které předložili zprostředkovatelé. Tato situace podle dvou egyptských bezpečnostních zdrojů zpochybňuje šance na úspěch v posledním pokusu, podporovaném USA, ukončit deset měsíců trvající konflikt.

Více souvisejících

Egypt Muhammad Mursí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy