K novoročnímu teroru v Istanbulu se přihlásil IS, útočník je ze Střední Asie

Ankara - Turecké úřady se domnvají, že za masakrem v Istanbulu v noci ze Silvestra na Nový rok je teroristická organizace Islámský stát (IS). Pachatel krveprolití podle všeho pochází ze Střední Asie, buď z Uzbekistánu, nebo z Kyrgyzstánu. Posléze se IS k útoku sám přihlásil.

"Jako pokračování požehnaných operací, které Islámský stát provádí proti ochránci kříže Turecku, hrdinný voják chalífátu zasáhl jeden z nejznámějších nočních klubů, kde křesťané slaví svůj odpadlický svátek," uvedl IS v prohlášení. Pachatel podle Amak střílel na rozkaz vůdce IS a samozvaného chalífy abú Bakra Bagdádího.

Zatím neznámý střelec, který by podle tureckých médií mohl být Uzbek nebo Kyrgyz, zabil v noci ze soboty na neděli v klubu Reina v evropské části největšího tureckého města 39 účastníků novoročních oslav. Turecké úřady zatím identifikovaly 38 obětí.

Zpravodajský server listu Hürriyet oznámil, že turecké úřady v souvislosti s atentátem zadržely už osm osob. Z čeho je policie podezřívá, zatím není jasné.

Policie zjistila podobnost tohoto zločinu s útokem na istanbulském Atatürkově letišti koncem června, kdy zemřelo 45 lidí. Za touto teroristickou akcí byl podle přesvědčení tureckých úřadů Islámský stát a tři pachatelé pocházeli ze zemí bývalého Sovětského svazu.

IS se v minulosti jen zřídka hlásila k teroristickým útokům na tureckém území. Islamisté podle odborníků tímto postupem chtěli sice vyslat Ankaře jasný signál, nechtěli ale zároveň ztratit podporu, kterou jim poskytují určité sunnitské kruhy v Turecku.

Související

Terorismus, ilustrační foto

Vražedný seznam. IS odhalil, které své útoky považuje za své nejúspěšnější

Rakka - Ačkoliv se IS v Sýrii a Iráku hroutí, teroristická skupina se nehodlá vzdát svého roky budovaného postavení jako nejnebezpečnější hrozby dneška. Ve čtvrtek IS vydal v posledním čísle svého týdeníku Al-Naba seznam útoků v zahraničí v průběhu islámského kalendářního roku 1438, který trval od 3. října 2016 do 21. září 2017. IS zvláště vyzdvihl ty, které dle něj byly nejvíce úspěšné.

Více souvisejících

teroristický útok v Reina Night Club (Turecko 1.1.2017) Islámský stát (IS) Turecko

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 34 minutami

před 34 minutami

před 35 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy