Manželka údajného střelce z Istanbulu: Netušila jsem, že sympatizuje s IS. Do Turecka jsme přijeli kvůli práci

Istanbul – Veřejnost už zná jméno podezřelého muže, který měl v istanbulském klubu zastřelil 39 lidí.  Jache Mašrapov (28) z Kyrgyzstánu byl údajně sympatizant Islámského státu, jeho žena však tvrdí, že o jeho radikalizaci neměla nejmenší tušení. Úřady však zatím jeho totožnost oficiálně nepotvrdily.

Server Daily Mail s odkazem na turecká média uvádí, že údajný střelec přiletěl do Istanbulu 20. listopadu 2016 spolu s jeho manželkou a dvěma dětmi. Podle listu Hurriyet cestoval přes střední Turecko, o dva dny později dorazil do města Konya, kde si rodina pronajala byt. Do země prý přijeli kvůli práci, kterou si tu chtěli najít.

Dne 29. prosince pak Mašrapov odcestoval do Istanbulu. Jeho žena se o střelbě v nočním klubu dozvěděla z televize. Sama prý vůbec nevěděla, že je její manžel sympatizant radikálního Islámského státu. Když policie zveřejnila fotografie podezřelého, jeho sousedé v Konyi zavolali na policejní linku a identifikovali ho, což přivedlo vyšetřovatele do domu jeho rodiny, uvedla policie.

Psali jsme: Turecko zná identitu teroristy z istanbulského klubu, natočil video  

Mezitím turecká státní tisková agentura uvedla, že úřady zadržely dalších šest lidí údajně spojených s útokem. Počet podezřelých se tak zvýšil už na čtrnáct. Agentura Anadolu uvedla, že všichni jsou vyslýcháni na hlavním policejním ředitelství v Istanbulu. Nic bližšího o podezřelých však není známo.

Turecká policie dál pátrá po střelci dál pátrá, v noci na dnešek provedla protiteroristická jednotka v Istanbulu razii, informovala agentura DPA. Několik světových médií mezitím zveřejnilo fotografii cestovního pasu Jacheho Mašrapova, jde podle nich o hledaného střelce z Istanbulu.

Související

Jache Mašrapov má podle policie na svědomí útok v Istanbulu

Silvestrovský střelec odhaluje opomíjený problém. Mezi početnými rekruty IS ze Střední Asie je i specialista vycvičený Američany

Taškent - Strůjce silvestrovského masakru v istanbulském klubu, Abdulgadir Mašaripov, se narodil v Uzbekistánu a výcvik absolvoval v Afghánistánu. Jeho etnická příslušnost reflektuje širší a znepokojující trend IS najímat si na teroristické útoky lidi ze Střední Asie. Kyrgyzstánci a Uzbekové bojující v Sýrii a Turecku za IS jsou považování za elitní jednotky a využíváni většinou k sebevražedným atentátům. Podle magazínu The National Interest za připojováním těchto etnik k IS stojí neschopnost států Střední Asie poskytnout svým obyvatelům kvalitní vzdělání, ekonomický rozvoj a životní perspektivu.

Více souvisejících

Jache Mašrapov teroristický útok v Reina Night Club (Turecko 1.1.2017) Turecko

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 27 minutami

před 27 minutami

před 28 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy