Řekneme islamistům sbohem? Islámský stát se pustil do boje proti "bratrům"

Washington - Delegace egyptských zákonodárců a zástupců občanské společnosti plánuje přijet do Washingtonu den po inauguraci Donalda Trumpa s cílem jeho administrativu přesvědčit, aby pevně zakročila proti Muslimskému bratrstvu (MB). Egypt, Saudská Arábie a Spojené Arabské emiráty tak už učinily. Podle egyptského ministerstva zahraničí je to MB, nikoliv IS, kdo stojí za útokem na koptský kostel. Trumpův poradce v zahraničních věcech Walid Pares již dříve prohlásil Muslimské bratrstvo za teroristickou skupinu.

"Jsme ve válce proti této skupině a jiným radikálním politickým hnutím islámu, a proto je důležité využít novou atmosféru zaměřenou proti radikálnímu islámu v Americe k dosažení našeho cíle," řekl Tarek Radwan,  místopředseda egyptského parlamentního výboru pro zahraniční věci, egyptskému deníku Al-Ahram. Plán egyptské delegace je organizován ministerstvem zahraničí prezidenta Abda al-Fattáha as-Sísího, a očekává se, že se setká s představiteli nové administrativy a republikánskými zákonodárci, kteří navrhují MB klasifikovat jako teroristickou organizaci.

Jednou z osob, která zcela nepochybně bude naslouchat egyptské delegaci v této otázce příznivě, je neúspěšný republikánský kandidát na prezidenta a senátor Ted Cruz. Spolu s Mario Díazem-Balartem, republikánským členem Sněmovny reprezentantů, vyzval Cruz ministerstvo zahraničí, aby označilo MB za teroristickou skupinu. Jedná se již o pátý pokus, kdy se členové Sněmovny a Senátu pokusily přiřknout MB nálepku teroristické organizace, připomíná The Huffington Post. Podle Cruze USA označily jednotlivé členy, pobočky a charity Muslimského bratrstva typu Al-Káidy nebo Hamasu jako teroristy, nikoliv však samotnou skupinu.

Odborníci na terorismus nicméně MB za teroristickou skupinu nepovažují, ačkoliv neskrývají svoji kritičnost vůči verzi islamismu, kterou MB propaguje. Podle britské vládní zprávy MB sice vykazuje některé extremistické tendence, nejedná se však o teroristickou skupinu. Analytici též upozorňují, že přiřknutí tohoto statutu MB by mohlo zkomplikovat zahraniční vztahy s blízkovýchodními zeměmi, kde MB má důležitou politickou roli, píše The Huffington Post.

Američtí muslimové věří, že iniciativa je dalším krokem ve snaze proti-islámských skupin šikanovat muslimy. Některé skupiny jako Islamic Society of North America nebo Council on American-Islamic Relations (CAIR), které jsou dlouhodobě obviňovány z krytí MB, by se tak mohly ocitnout pod ještě větším tlakem, upozorňuje zpravodajská stránka CNSNews.com. „Každá muslimská organizace v Americe byla podrobena šestnácti letům extrémního prověřování v rámci Bushovy a Obamovy vlády,“ řekl Corey Saylor, ředitel oddělení pro monitoring a potírání islamofobie CAIR. „Jakékoliv akce proti americkým muslimským skupinám v rámci Trumpovy administrativy, jako je protlačování vyvrácené konspirační teorie o Muslimském bratrstvu, jsou politickým honem na čarodějnice.“

Trumpův šéf diplomacie, Rex Tillerson, považuje za prioritu v boji s radikální terorismem zničení Islámského státu. Jeho porážka otevře pole působnosti pro vypořádání se s „jinými agenty radikálního islámu jako je Al-Káida, Muslimské bratrstvo, a určité elementy v Íránu.“ Middle East Eye upozorňuje, že IS považuje MB za odpadlíka od „pravého“ islámu. IS na stránkách svého propagačního časopisu Dabiq přirovnává MB k „devastující rakovině“, která se volně šíří, aby přivedla celou muslimskou komunitu na cestu hereze. Pro IS Muslimské bratrstvo si osvojuje „pohanské“ návyky Západu jako je liberalismus, pacifismus, socialismus a především demokracii, která namísto vlády Boha staví do čela lid. 

Muslimské bratrstvo v egyptském kontextu

Podle Middle East Eye se blízkovýchodní země se snaží zbavit MB ani ne proto, že by se skutečně jednalo o teroristickou skupinu, ale protože ohrožuje jejich legitimitu. Zvláště v Egyptě je tato vnitropolitická dimenze úsilí o zbavení se MB velmi důležitá. Nynější egyptský prezident náleží do kliky, která nastoupila k moci po svržení prvního egyptsky demokraticky zvoleného prezidenta, Muhammada Mursího, který byl hlavou MB a který je nyní ve vězení. MB se pokusilo proti Sísímu protestovat v celostátní kampani, ale jejich „Revoluce chudých" se z větší části neuskutečnila. Tam, kde k protestům došlo, se s nimi Sísí snadno vypořádal.

Sísí je někdy na Západě vnímán jako reformátor islámu, píše H. A. Hellyer z Rafik Hariri Center for the Middle East na stránkách Al-Džazíry, to však je daleko od pravdy. V potírání svých oponentů se neliší od svého předchůdce, tvrdí. A jako Mursi, i Sísí používá islám k získání politického kapitálu. Podporovatelé obou prezidentů se rekrutují z řad kazatelů a obě postavy zmiňovali sny jako důkaz božské inspirace. Ani jedna strana nemůže tu druhou obviňovat z politického zneužívání islámu, protože tak činí obě, uzavírá svoje poznámky Hellyer.    

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/ Rozhovor

Muslimské bratrstvo bych v EU zakázal, říká Zdechovský. Financování radikálů a extremistů musí skončit

EXKLUZIVNĚ Z BRUSELU - Evropské peníze končí v některých případech u radikálů či extremistů, dokonce i u teroristů. Přímo v Evropském parlamentu na to poukázal český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který poskytl rozhovor pro EuroZprávy.cz u příležitosti konference nazvané Radikalizace a extremismus: Jak EU financuje svou vlastní hrozbu. Řeč přišla i na současnou migrační vlnu, která zatěžuje Česko.
Tomáš Zdechovský uspořádal v Evropském parlamentu konferenci o radikalizaci a extremismu. (25.10.2022)

Na stopě milionů eur z EU, které končí u teroristů a radikálů. Zdechovský si pozval experty, aby upozornil na závažný problém

EXKLUZIVNĚ Z BRUSELU - Terorismus momentálně není pro Evropskou unii tématem číslo jedna. Přišla totiž nejprve pandemie covidu-19, pak zase válka na Ukrajině. Stále jde ale o hrozbu, kterou se nevyplatí přehlížet. V úterý se proto v útrobách Evropského parlamentu uskutečnila z iniciativy českého europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) konference o radikalizaci a extremismu.

Více souvisejících

Muslimské bratrstvo Abd Fattáh Sísí Egypt

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy