Terorista z Istanbulu se přiznal, vraždil pro peníze. Ve vazbě je i jeho čtyřletý syn

Ankara - Turecký premiér Binali Yildirim dnes potvrdil pondělní informaci médií, že byl zatčen muž podezřelý ze spáchání novoročního atentátu v istanbulském klubu Reina, který si vyžádal 39 obětí. Abdulgadir Mašaripov se narodil v Uzbekistánu a výcvik absolvoval v Afghánistánu.

Mašaripov se přiznal, uvedl guvernér největšího tureckého města Vasip Şahin. Otisky prstů, které se v klubu Reina našly, se podle něj navíc shodují s těmi Mašaripovými.

Muž, který se narodil v roce 1983, do Turecka vstoupil ilegálně v lednu loňského roku, dodal guvernér. Podle něj jde o "dobře vycvičeného teroristu", který mluví čtyřmi jazyky.

Při zadržení, na jehož provedení se podílelo 2000 policistů, se u Mašaripova našlo 197.000 dolarů (téměř pět milionů Kč). Turecká média už v pondělí uvedla, že Uzbek čin nespáchal z ideologických důvodů, ale za peníze. Dokládá to podle nich i způsob útoku: Nešlo o sebevražedný atentát, útočník se naopak snažil z místa činu rychle uprchnout. Kromě velkého finančního obnosu se u zadrženého našly také dvě pistole.

Premiér Yildirim vyjádřil naději, že se během výslechu podezřelého podaří odhalit "síly, které stály za plánováním útoku". Podle guvernéra Şahina je ale již jasné, že Mašaripov atentát spáchal na pokyn teroristické organizace Islámský stát (IS). IS se k zodpovědnosti už dříve přihlásil.

Spolu s Mašaripovem zadržela turecká policie v pondělí v istanbulské čtvrti Esenyurt také jednoho Iráčana a tři ženy. Turecká média už dříve uvedla, že ženy pocházejí ze Somálska, Senegalu a Egypta. Kromě nich v ochranné vazbě skončil údajně také čtyřletý Mašaripovův syn.

V průběhu více než dvou týdnů, během kterých turecké úřady po pachateli istanbulského útoku pátraly, skončila ve vazbě podle Şahina padesátka osob.

Související

Terorismus, ilustrační foto

Vražedný seznam. IS odhalil, které své útoky považuje za své nejúspěšnější

Rakka - Ačkoliv se IS v Sýrii a Iráku hroutí, teroristická skupina se nehodlá vzdát svého roky budovaného postavení jako nejnebezpečnější hrozby dneška. Ve čtvrtek IS vydal v posledním čísle svého týdeníku Al-Naba seznam útoků v zahraničí v průběhu islámského kalendářního roku 1438, který trval od 3. října 2016 do 21. září 2017. IS zvláště vyzdvihl ty, které dle něj byly nejvíce úspěšné.

Více souvisejících

teroristický útok v Reina Night Club (Turecko 1.1.2017) Jache Mašrapov Turecko

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy