Co motivuje Islámský stát? Jen náboženství to není, tvrdí analytik

Výhledy pro Palmýru a Sýrii obecně jsou dobré, přičemž záleží na tom, jak se podaří Rusku a Turecku přimět válčící strany, aby dodržovaly příměří. V rozhovoru pro server rt.com to alespoň tvrdí vojenský analytik Kamal Alam, který působí ve výzkumném londýnském pracovišti Royal United Services Institute.

Strategická hra

Syrská armáda za podpory ruského letectva údajně úspěšně postupuje k syrskému městu Palmýra, které opětovně získala pod kontrolu teroristická organizace Islámský stát (IS). Lze podle Alama město plné antických památek nevyčíslitelné hodnoty ještě zachránit?

"Myslím, že Palmýra jako město může být jednoznačně zachráněno," odpovídá expert. Zároveň varuje, že zůstává otázkou, co z Palmýry zbude, jelikož IS v poslední době vyhodil do povětří mnoho tamních staveb. "Ale myslím si, že město bude každopádně v jistý moment zachráněno. Je to jen otázka času," soudí Alam.

Je také známo, že syrská armáda ve všech částech země posílila, reaguje odborník na dotaz, zda vojska režimu prezidenta Bašára Asada budou schopné po případném dobytí města své pozice tentokrát udržet. "Předtím ztratila Palmýru protože dobývala koncem loňského roku Aleppo, což je loni vystavilo v Palmýře velkému tlaku," vysvětluje analytik. Dodává, že vládní jednotky nyní postupují k severosyrskému městu Al-Báb, které je strategicky důležitější, jelikož se ho snaží obsadit také Tureckem podporované povstalecké skupiny.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.      

Alam si nicméně není jistý, zda Asadovi vojáci Palmýru tentokrát dokážou udržet definitivně. Očekává však, že s pomocí svých spojenců se pokusí kontrolovat město delší dobu než posledně.

Svět a mezinárodní média by se také měly o průběh operace u Palmýry více zajímat, konstatuje expert. Poukazuje, že v současnosti nová americká administrativa teprve hledá půdu pod nohama a nemá příliš jasno, jak k Sýrii přistoupit, zatímco Evropské země se o osud města příliš nezajímají. "Mluví o kulturním dědictví, ale je to kulturní dědictví Sýrie," zdůrazňuje Alam s tím, že tento fakt země starého kontinentu zcela opomíjejí.  

Peníze a islám  

Je nutné si také uvědomit, že IS znovu obsadil Palmýru poté, co jeho bojovníci ustoupili pouští z Iráku, a k pádu města proto přispěla v první řadě ignorance a přehlížení této hrozby, konstatuje odborník. Dodává, že o osud Palmýry zdánlivě nepanovaly nikterak velké obavy přinejmenším v evropských metropolích, potažmo i ve Washingtonu.

Podle analytika existují jen dva důvody, proč je IS natolik posedlý ničením Palmýry. Jedním z nich je vandalismus a víra, že jejich verze islámu zakazuje takový druh model, vysvětluje Alam. "Ale existují také rozsáhlé černé trhy, kde prodávají docela dost artefaktů, na černých trzích napříč Tureckem a v dalších zemích regionu," připomíná odborník s dodatkem, že se jedná především o směs finančních důvodů, stejně jako náboženské motivace.  

Jaká je podle Alama budoucnost nejen Palmýry, ale také celé Sýrie? Je v dohledu mír po dlouhých letech války a teroru? ´

"Myslím, že to skutečně záleží na tom, jak úspěšné budou mírové dohody z Astany a nadcházející Ženevská jednání," soudí analytik. Věří, že pokud vlády Ruska a Turecka budou schopny zajistit, aby vydrželo příměří, pak je výhled pro Sýrii - a tudíž i pro Palmýru - dobrý. Hodně závisí na tom, zda Rusko a Turecko dokážou přimět jednotlivé strany konfliktu k respektování dohodnutého klidu zbraní, konstatuje závěrem expert.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Islámský stát (IS) Islámský stát ničí památky v Palmýře

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 50 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje, zákazu navzdory

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje limit stanovený Radou bezpečnosti OSN. Uvedl to mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy