Z Homsu odcházejí oponenti Damašku, situaci na bojišti komplikuje Tahrír aš-Šám

Damašek - Ze syrského města Homs odjíždí další skupina odpůrců Asadova režimu. Vláda jim zaručila bezpečný odchod do oblastí, které má opozice v rukou na severu země. Nepřehlednost situace na bojišti však komplikuje přítomnost silné koalice Tahrír aš-Šám, která je napojená na Al-Káidu.

V druhé vlně má z homské čtvrti Al-Vair odejít 466 osob, mezi nimiž je 129 opozičních bojovníků. Opozice souhlasila s dohodou po letech strávených v obléhání a bojů. Někteří opoziční aktivisté dohodu kritizují, protože jejím smyslem je podle nich donutit k přesídlení až 12.000 obyvatel Al-Vairu.

Zástupkyně syrské opozice Basma Kudmáníová, která se účastní pátého kola syrských rozhovorů organizovaných OSN, řekla, že není třeba pochybovat o tom, že oponenti Damašku odmítají terorismus. Jsou podle ní "unaveni" činností zakázaných skupin, jež ale nelze zastavit, dokud bude vláda pokračovat v přesídlování lidí z obléhaných míst".

Syrská vláda označuje za teroristy všechny skupiny, které proti ní bojují. Rusko, které je jejím hlavním spojencem, vytrvale vyzývá k odlišení takzvané umírněné opozice od teroristů.

Na Tahrír aš-Šám se nevztahuje příměří. Kudmáníová k tomu řekla, že opozice "bezvýhradně teroristické skupiny odsuzuje, distancuje se od nich a je připravena proti nim bojovat". "Fakt, že fronta An-Nusra nebo Tahrír aš-Šám do bojů zasahují také, neznamená, že jde o nové spojenectví" s umírněnou opozicí, řekla.

"An-Nusra nás unavuje. Představuje největší nebezpečí v oblastech, kde působí opozice. Ale když vás bombarduje letectvo, musíte boj proti extremistům odložit, i když pro vás znamenají smrtelné nebezpečí. Ve chvíli, kdy nám světové společenství poskytne cokoli, s čím můžeme pracovat, se opozice okamžitě obrátí proti extremistům a vytlačí je ze svého území," sdělila Kudmáníová.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie OSN Tahrír aš-Šám

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy