Turečtí právníci se bouří proti referendu, premiér vyzval k uznání výsledků

Ankara/Vídeň - Turecká opozice, která podpořila prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v kampani před referendem, považuje výsledek nedělního hlasování za závazný. Vůdce Strany národní akce (MHP) Devlet Bahçeli dokonce referendum považuje za úspěch.

Turci se těsnou většinou 51 procent hlasů vyslovili pro přijetí ústavních změn, jež zásadním způsobem rozšiřují prezidentské pravomoci. Svaz tureckých právníků ale považuje započtení hlasů z neoznačených obálek za problematické.

Největší opoziční formace Lidová republikánská strana (CHP) stejně jako prokurdská Lidová demokratická strana (HDP) výsledek považují za zmanipulovaný. Ústřední volební komise totiž povolila započítat i hlasy neoznačené úředními razítky. 

Místopředseda CHP Bülent Tezcan dnes požádal volební komisi o zrušení výsledků referenda. Přiznal ale, že neví, kolik neorazítkovaných obálek bylo k započtení hlasů přijato. Před úřady volební komise v Ankaře a Istanbulu dnes stály ve frontách stovky lidí, kteří chtěli požádat o zrušení výsledku. Podle agentury AP jsou přesvědčeni, že při sčítání byl porušen zákon.

Bahçeli dnes prohlásil, že výsledek referenda je "nepopiratelný úspěch" a měl by být závazný pro všechny.

Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označili započítání neorazítkovaných hlasů za protiprávní.

Jedním ze zahraničních pozorovatelů byla Rakušanka Alev Korunová, která dnes stanici ORF řekla, že zmanipulováno mohlo být až 2,5 milionu hlasů. Mise OBSE také poukázala na to, že v kampani dostali více prostoru zastánci změny ústavy a že vláda umlčela kritiky kromě jiného zatýkáním novinářů.

Jedním z nich je Deniz Yücel, který se narodil v Německu v rodině tureckého přistěhovalce. Pracoval pro německý Die Welt, ale byl zatčen v Turecku a je podezřelý z podpory terorismu. List Die Welt dnes ponechal na své stránce prázdné místo, kde otiskoval Yücelovy příspěvky.

"Faktem je, že podle zákona lze k hlasování použít jenom označené obálky. Ústřední volební komice nicméně rozhodla - protiprávně -, že přijaty (ke sčítání) budou i neoznačené obálky. Panuje podezření, že zmanipulováno mohlo být až 2,5 milionu hlasů," řekla rozhlasu Korunová, která je členkou rakouského parlamentu za Zelené.

Řeči o manipulaci s hlasy při nedělním referendu jsou marnou snahou o zpochybnění výsledků. Řekl to dnes turecký premiér Binali Yildirim. Turci v referendu přijali navrhované změny ústavy těsnou většinou 51 procent hlasů. Opozice dnes vyzve ústřední volební komisi ke zrušení referenda, neboť je úpřesvědčena, že hlasování provázely podvody. Yildirim ale opoziční předáky vybídl, aby výsledek uznali.

Lidé se podle premiéra vyslovili pro změnu parlamentního systému na prezidentský. "Opozice by neměla mluvit, když promluvil lid," prohlásil.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko Recep Tayyip Erdogan referendum právníci Binali Yildirim

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy