Chemický útok měl zmařit mír. Expert přinesl překvapivý pohled na situaci v Sýrii

MAGAZÍN - Jelikož je to Turecko, kdo ve skutečnosti kontroluje některé z povstaleckých skupin operujících v Sýrii, mohlo by je jistým způsobem držet zkrátka. Myslí si to alespoň vojenský analytik Kamal Alam. Expert na Blízký východ působící ve výzkumném londýnském pracovišti Royal United Services Institute s tímto názorem vystoupil v rozhovoru pro server RT.

Obnova americko-ruské spolupráce

V sobotu vstoupil v platnost plán na vytvoření tzv. bezpečných zón v Sýrii, který společně předložily Rusko, Turecko a Írán. Má zahrnovat vznik bezletových zón ve čtyřech oblastech deeskalace bojů.

Uvedené zóny mají být vytvořeny nejen v regionech, které mají pod kontrolou síly syrského režimu prezidenta Bašára Asada, ale také v oblastech ovládaných povstaleckými skupinami. Navíc, Spojené státy v posledních dnech daly najevo ochotu obnovit v Sýrii své vojenské kontakty s Ruskem.

Jak tedy poslední vývoj interpretuje analytik? Domnívá se, že jsme svědky případného začátku bližší americko-ruské vojenské spolupráce v krvavou občanskou válkou zmítané Sýrii?

"Může tomu tak klidně být," odpovídá Alam. Připomíná, že Trump ve své volební kampani velmi otevřeně tvrdil, že jeho případná administrativa bude spatřovat jedinou možnost k ukončení války v Sýrii v hledání cest k bližší spolupráci s Moskvou, avšak poté jsem viděli, jaká realita nastala po amerických volbách.

Podle experta nyní zažíváme jistý návrat k tomu, jak byly původně rozdány karty. "Trump a generálové okolo něj, mnozí z nich dávali velmi jasně najevo, že tato válka může skončit pouze prostřednictvím těsné kooperace s Rusy," konstatuje Alam.

Za hlavní příčinu tohoto stavu odborník označuje skutečnost, že ruská armáda si v boji s povstalci v Sýrii vedla velice úspěšně. "To je něco, co se koaličním silám (pod vedením USA) nedaří," zdůrazňuje analytik.

Světlo na konci tunelu

Dá se tedy dle experta očekávat, že americká strana, především pak Pentagon, bude souhlasit s dohodou o deeskalaci syrského konfliktu? "Myslím si, že to je něco, co bude určovat, zda Turecko dokáže držet zkrátka některé ze skupin, které v Sýrii podporuje," soudí Alam.

Co se týká americké strany, analytik se nedomnívá, že Spojené státy by nyní jakkoliv kontrolovaly povstalecké skupiny, které na syrském bojišti působí. Poskytovaly jim sice peníze a zbraně, ale skutečná kontrola nad těmito skupinami již leží v tureckých rukou, deklaruje odborník. Dodává, že bude zajímavé sledovat, jak se celá situace ohledně deeskalace války v Sýrii nyní vyvine.

"Pochopitelně, doufám v to," odpovídá Alam na dotaz, zda se perspektiva míru s Sýrii o něco přiblížila, když byly obnoveny americko-ruské kontakty. Konstatuje, že je dobrá věc zůstávat optimistou, ale na druhou stranu v případě Sýrie pokaždé, když se zdálo, že vidíme světlo na konci tunelu, došlo k nějaké dramatické události, která mír doslova vyhodila z okna.  

Expert v té souvislosti zmiňuje útok chemickými zbraněmi z minulého měsíce, k němuž došlo v provincii Idlib jen krátce poté, co Donald Trump prohlásil, že Bašár Asad není nepřítel. "Dva dny poté tam proběhl útok od někoho od někoho, kdo chtěl zmařit mír," připomíná Alam.  

Zdá se, že se zde nyní otevírá velice dobrá příležitost pro mír, myslí si analytik. Dodává, že mírové rozhovory v Astaně tedy lze hodnotit jako značně úspěšné, zatímco jednání ve švýcarské Ženevě fakticky selhala.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Turecko USA (Spojené státy americké) Rusko plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy