Islámská mocnost se reformuje? Mediální klam, varuje analytik Pentagonu

Návštěva prezidenta Donalda Trumpa v Saudské Arábii zdůraznila nejen americké spojenectví s tímto pouštním královstvím, ale také žalostný saúdský přístup k lidským právům, který kontrastuje s medializovanou snahou o hospodářské a společenské reformy. V komentáři pro server Commentary Magazine to uvádí Michael Rubin, mezinárodněpolitický expert z think tanku American Enterprise Institutem, který dříve působil jako blízkovýchodní analytik Pentagonu.

Írán vs. Saudská Arábie

Dobrou zprávou podle Rubina je, že Trumpova návštěva skončila úspěšně. Expert uvádí, že poslední měsíc osobně pobývá v Egyptě, Maroku, Spojených arabských emirátech a Libanonu, kde viděl zřetelnou úlevu nejen mezi vládními představiteli, ale také mezi občanskými aktivisty a novináři, kteří měli pocit, že předchozí americký prezident Obama jim buď nenaslouchal, či se o ně nezajímal.  

"Regionální vůdci Trumpa oceňují především proto, že není Obama," pokračuje odborník. Konstatuje, že to sice mohlo položit základ pro úspěšnou návštěvu, ale nikoliv pro udržení vzájemných vztahů. Trumpův projev o islámu však byl vyvážený, když se neuchyloval k nenávistné rétorice z jeho prezidentské kampaně, ale ani k politické korektnosti a popírání reality jako mnoho projevů Obamy a jeho ministra zahraničí Johna Kerryho.  

Za paradoxní nicméně Rubin označuje Trumpův přístup k lidským právům. "Tillerson (americký ministr zahraničí) vyzval Írán k dodržování svobody projevu, zatímco stál vedle ministra saúdské vlády - státu, který svobodu projevu potlačuje," cituje analytik tweet korespondenta listu New York Times Petera Bakera.

Nedostatek svobody projevu v Saudské Arábii podle experta sice neospravedlňuje situaci v Íránu, ale paradox se vystupňoval ve chvíli, kdy íránská strana poukázala na žalostný saúdskoarabský přístup k lidským právům opomíjejíc počet poprav v Íránu, který mnohonásobně překonává ten v saúdském království. Skutečnost, že 15 z 19 únosců letadel během 11. září 2001 byli Saúdové také neomlouvá íránskou aktivní destabilizaci Iráku a Libanonu, podporu zvěrstev v Sýrii a snahu o zvržení politického systému v Jemenu a Bahrajnu, zdůrazňuje Rubin.     

"Vysvětluje to snad, proč je tolik diplomatů a analytiků optimistických ohledně možných hlubokých hospodářských a politických reforem v Saudské Arábii?" ptá se bývalý muž z Pentagonu. Odkazuje na saúdskoarabský plán zvaný Vize 2030, ale za hlavní zdroj amerického optimismu ohledně vývoje v Saúdské Arábii považuje vystupování, rétoriku a kroky mladého zástupce korunního prince Mohammeda bin Salmána.

Chybné čtení situace

New York Times dokonce spekuluje, že Salmán by mohl přeskočit korunního prince Mohamenda bin Nájifa a přinést saúdskému království generační změnu, poukazuje Rubin. Připomíná též závěry Davida Ignatiuse, známého komentátora listu Washington Post, z minulého měsíce, že právě Salmán pevně ovládá saúdskou vojenskou strategii, zahraniční politiku a ekonomické plánování.     

New York Times i Washington Post však podle analytika mohou číst celou situace chybně, což platí i o mnoha amerických politicích. Salmán své reformy zajisté myslí upřímně, ale také se stal tváří série nepopulárních rozhodnutí a plně zodpovídá za jejich důsledky, vysvětluje Rubin. Připomíná saúdskoarabskou válku v Jemenu, jejímž protagonistou je právě Salmán, přičemž  konflikt se zamotal a stále více vysává nemocnou saúdskou ekonomiku.

"(Salmán) se může zdát jako prozápadní, ale Saúdové ho budou soudit podle výsledků jeho reforem a iniciativ," píše odborník. Dodává, že Nájif ve skutečnosti nemusí jednoduše blednout závistí před Salmánem, ale může hrát delší a chytřejší hru.

Salmánovi tak sice mohou patřit hlavní zprávy, ale při konečném zúčtování může zvítězit Nájif, domnívá se expert. Doplňuje, že takový scénář nemusí znamenat nic dobrého pro budoucnost reforem v blízkovýchodním království.         

Související

Ramzan Kadyrov

Hamás odmítá jednat o propuštění rukojmích. Postavil se za něj Kadyrov i Saúdská Arábie

Ismail Haniyeh, šéf politického úřadu Hamásu, uvedl, že nebude jednat s Izraelem o zajatých rukojmích, dokud boje neskončí. "Informovali jsme všechny strany, které nás kontaktovaly ohledně nepřátelských zajatců zadržovaných odbojem, že toto téma nebude otevřeno před koncem bitvy," říká. "A bude to jen za cenu, kterou odpor přijme," dodal. Za radikální hnutí se postavil Írán, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov i Saúdská Arábie.

Více souvisejících

Saúdská Arábie USA (Spojené státy americké) Salmán (bratr saúdského krále Abdalláha ibn Abdal Azíz Saúda) Muhammad bin Najíf Saúd

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy