Putin se chlubil cizím peřím. Americkou likvidaci Tálibánců vydával za ruský boj s IS

Moskva - Čeští diváci mohou na Prima Zoom sledovat čtyřdílný Svět podle Putina. Ruský prezident se v něm svěřuje americkému režisérovi Oliveru Stoneovi, známého pro jeho silnou kritiku americké zahraniční politiky. Právě Stoneova angažovanost je podle některých diváků problém, kvůli jeho údajně nekritické servilnosti vůči Putinovi. Stone je obviňován, že je „užitečným idiotem“ pro ruskou propagandu. Nyní se odhalilo, že Putin skutečně Stonea mystifikoval, když mu ukazoval ruské síly bojující proti IS. Ve skutečnosti se ale jednalo o americké vojáky bojující v Afghánistánu.

Ve třetí části (která bude odvysílána dnes) Putin americkému režisérovi na svém smartphonu ukazuje záznam údajně ruských leteckých sil likvidujících pobíhající bojovníky. Podle Putina se jedná o bojovníky IS, kteří mají k dispozici zbraně schopné ohrozit armádní vozidla. „Jedná se o pokus vstoupit do Sýrie z turecké strany,“ vysvětluje Putin, kde se událost odehrává.

 

Matt Novak z webu Gizmodo ale zjistil, že původním materiálem, z kterého do ruštiny předabovaný záznam pochází, je z roku 2009 a zobrazuje americké vojáky likvidující bojovníky Tálibánu v Afghánistánu. Toto originální video je dostupné na Military.com. Na YouTube bylo umístěno v roce 2013 pod názvem Apache Helicopter kills 20 Taliban (Bitevní vrtulník Apache zabíjí 20 Tálibánců).

Není žádným divem, píše Novak, že video s miliónem shlédnutí bylo sestříháno a znovu nahráno pro odlišné účely. Předabovaná verze, ukazovaná Putinem, se na YouTube objevila v březnu 2016. Bitevní vrtulník Apache byla nahrazen ruským bojovým vrtulníkem MI-28 a Afghánistán nahrazen Sýrií. Video má přes 70 000 shlédnutí.

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin Oliver Stone (režisér) Tálibán

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy