Uzavření Al-Džazíry? Útok na svobodu slova, peskuje OSN Saúdskou Arábii

Dauhá - Mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna kritizuje Saúdskou Arábii a její spojence, ža požadují po Kataru uzavření televize Al-Džazíra. Podle něj jde o útok na svobodu slova.

Čtveřice zemí požaduje uzavření Al-Džazíry kvůli tomu, že podle nich podporuje radikální islamisty. Televize obvinění odmítla s tím, že dává prostor všem stranám, a uvedla, že bude pokračovat ve svém nezávislém zpravodajství. Al-Džazíra má ve světě na 80 poboček, Saúdská Arábie a Jordánsko její pobočky ve svých zemích v nynější krizi uzavřely.

"Ať už se na ni díváte, či ne, ať se vám líbí, nebo nelíbí, ať souhlasíte s jejími postoji, či ne, vysílání Al-Džazíry v arabštině i v angličtině je legitimní a má miliony diváků. Požadavek, aby byla souhrnně uzavřena, je podle našeho názoru nepřijatelným útokem na svobodu vyjadřování," uvedl Rupert Colville.

Al-Džazíra vyvolává už od svého vzniku v roce 1996 značné kontroverze, protože se nevyhýbá tématům ožehavým jak pro arabskou společnost, tak pro Západ. Neváhá kritizovat ani autoritářská vedení některých arabských zemí.

Státům kolem sunnitské Saúdské Arábie se nelíbí ani styky Kataru s šíitským Íránem, který Rijád považuje ze hlavního rivala v regionu. Podle některých analytiků je ale za diplomatickou krizí obava Saúdské Arábie o její dominantní postavení v regionu, které Katar začal v poslední době ohrožovat.

Související

Zasedání Rady bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN odsoudila smrt novinářky Al-Džazíry

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) odsoudila v pátek zabití reportérky televize Al-Džazíra Širín abú Aklahové, která byla ve středu zastřelena při práci na reportáži o izraelské razii na okupovaném Západním břehu Jordánu. Současně také vyzvala k okamžitému, transparentnímu a nestrannému vyšetření úmrtí novinářky, uvedla agentura AFP. Silnou mezinárodní kritiku vzbudil také zásah izraelských policistů na pátečním pohřbu novinářky, což izraelské úřady slíbily prošetřit.

Více souvisejících

TV Al-Jazeera OSN Saúdská Arábie Katar Media

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy