Saúdská Arábie otevře hranice pro katarské poutníky do Mekky, první už přicházejí

Rijád - Čtyři arabské státy začátkem června přerušily s Katarem diplomatické vztahy a uvalily na něj sankce. Saúdská Arábie se ale rozhodla, že otevře své hranice s Katarem, aby tamním věřícím umožnila putovat do Mekky.

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání otevření hranice uvítal, zároveň ale kritizoval, že Saúdská Arábie náboženskou událost, jako je pouť do Mekky, politizuje.

"Ačkoli zákaz poutě do Mekky pro katarské občany byl politicky motivovaný, stejně jako je politicky motivované nynější povolení poutě... vítáme krok vedoucí k odstranění blokády, jež byla uvalena na moji zemi," řekl na tiskové konferenci ve Švédsku šéf katarské diplomacie.

Katarští poutníci budou moci do Saúdské Arábie vstoupit přes pozemní hraniční přechod nebo přes dvě mezinárodní letiště, uvedla místní tisková agentura SPA. Z katarské metropole Dauhá by měla poutníky do Saúdské Arábie dopravit letadla na náklady saúdskoarabského monarchy.

Podle televize Al-Arabíja již dnes po otevření hraničního přechodu na saúdskoarabské území vstoupilo 50 katarských poutníků.

Každoroční muslimská pouť do Mekky patří k pěti pilířům islámu a každý zdravý muslim ji musí vykonat aspoň jednou za život. Místem konání je Mekka jako rodiště islámského proroka Mohameda a okrsek v okruhu 30 kilometrů kolem ní. Každý rok do Mekky dorazí miliony věřících.

Související

Mekka je město s cca 2 miliony obyvateli v západní části Saúdské Arábie. Je hlavním městem provincie Mekka v regionu Hidžáz. Je rodištěm Mohameda, proroka islámu, a je nejsvětějším městem islámu. Každým rokem putuje na pouť během hadždže (islámský měsíc dhú'l-hidždža) do Mekky tři milióny muslimů, přičemž nevěřícím je vstup do města tradičně zakázán.

Do Mekky smí letos milion lidí, musí být očkovaní a mladší 65 let

Letošní velké muslimské pouti do Mekky se bude moci zúčastnit milion věřících ze Saúdské Arábie a ciziny, oznámila dnes místní vláda. V předchozích dvou letech Rijád kvůli pandemii covidu-19 povolil účast jen několika tisícům lidí. Podle televize Al-Džazíra se pouť uskuteční v červenci.

Více souvisejících

Saúdská Arábie Mekka Katar Muslimové

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové, nepolevujte. Navalná bojuje proti Putinovi místo manžela

Vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Julija Navalná v úterý apelovala na příznivce, aby nepolevovali v boji proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dnes ujal dalšího šestiletého mandátu. Putina označila za lháře, zloděje a vraha. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy