Zásadní obrat v Palestině? Hamas se chce usmířit s Fatahem

Káhira - Radikální palestinské hnutí Hamas chce zahájit rozhovory s umírněnějším Fatahem. Souhlasí s rozpuštěním vlády, která řídí Gazu, a vyzývá vládu šéfa Fatahu Mahmúda Abbáse k návratu. Rovněž je ochotno umožnit všeobecné volby v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu.

Fatah kontroluje Západní břeh Jordánu, Hamas ovládá palestinské Pásmo Gazy. Hamas se Pásma Gazy zmocnil v roce 2007 a od té doby mají obě palestinská území rozdílné vlády. V roce 2011 v Káhiře podepsalo dohodu o usmíření 13 palestinských stran včetně Fatahu a Hamasu. Ta předpokládala sestavení společné vlády a přípravu voleb, naplněna ale nebyla.

O situaci v oblasti jednali představitelé hnutí Hamas v Káhiře také na počátku září. Hnutí v dnešním prohlášení uvedlo, že reaguje na "velkorysé" úsilí Egypta zprostředkovat "dosažení národní jednoty".

"Administrativní výbor je nyní rozpuštěn, vláda může přijít do Gazy a chopit se tam svých úkolů a odpovědnosti," citovala agentura AP Husáma Badrúma z hnutí Hamas. Vyjednávač Fatahu Azám Ahmad řekl, že zástupci obou stran se během deseti dnů sejdou v Káhiře. Do té doby má v Gaze začít plnit svou roli vláda národní jednoty. Ta vznikla v roce 2014, v Gaze doposud ale působit nemohla, připomíná AP.

Není však zcela jasné, zda je Hamas připraven podřídit své bezpečnostní síly Abbásově kontrole. Právě to je stěžejní bod, na kterém uvázla předchozí jednání.

Až dosud radikální hnutí Hamas tvrdilo, že než začne o smíření s Fatahem vůbec uvažovat, měl by Abbás zrušit řadu opatření, která proti němu v minulosti přijal. Hnutí je silně oslabeno izraelskou a egyptskou blokádou, třemi válkami s Izraelem a mezinárodní izolací. Izrael a Egypt zahájily blokádu Pásma Gazy poté, co nad ním hnutí Hamas v roce 2007 převzalo kontrolu. Oblast je většinu dne bez dodávek elektřiny, většina obyvatel žije v chudobě a až 50 procent lidí je nezaměstnaných.

Související

Více souvisejících

Hamás Fatah Pásmo Gazy Mahmúd Abbás

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy