Kurdské referendum znervózňuje okolní státy: Turecko hrozí úderem, Hranice mezi Íránem a iráckým Kurdistánem je ale otevřena

Teherán/Ankara/Moskva - Írán a Turecko mají vlastní kurdskou menšinu a obávají se, že referendum v Iráku posílí separatistické tendence Kurdů i v těchto zemích. Írán dnes uzavřel svou vzdušnou hranici s iráckými kurdskými provinciemi. Uzavření hranice i vzdušného prostoru zvažuje i Turecko.

Írán v reakci na referendum o nezávislosti Kurdů v Iráku svou hranici s iráckými kurdskými provinciemi neuzavřel, navzdory dřívějšímu tvrzení íránského ministerstva zahraničí, že se tak stalo. Vzdušný prostor mezi kurdskou autonomií a Íránem nicméně uzavřen zůstal. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Ghasemí referendum označil za ilegální a neopodstatněné.

Íránská agentura Tasním oznámila, že prezident Hasan Rúhání s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem hovořil o situaci v Iráku a také v Sýrii. "Zdůraznili nezbytnost udržet Irák jednotný a zajistit bezpečnost a stabilitu v celé oblasti," citovala agentura personálního šéfa Rúháního úřadu. Rusko a Írán patří ke spojencům syrské vlády a Írán podporuje vládu v Bagdádu.

Turecko, které má vlastní silnou kurdskou menšinu, dnes uzavřelo ze své strany hraniční přechod do iráckého Kurdistánu. Prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že přechod bude později uzavřen zcela. Nezávislost Kurdů je podle něj pro Turecko nepřijatelná. Erdogan zdůraznil, že turecká armáda je na hranici a že to není bezdůvodné.

"Můžeme jedné noci nečekaně přijít," řekl v náznaku možné vojenské intervence. Turecko podle něj může přikročit k politickým, ekonomickým i vojenským opatřením a může také zastavit přepravu ropy z kurdských oblastí v Iráku. "Uvidíme, kudy a jakými kanály budou (Kurdové) prodávat svou ropu. U nás jsou ventily, jakmile je zavřeme, bude to znamenat konec" obchodování, řekl prezident.

Turecký premiér Binali Yildirim řekl, že Ankara chce nyní posílit vztahy s Bagdádem. Turecko bude podle něj v otázce hraničních přechodů, letišť a obchodu s ropou v iráckých kurdských oblastech považovat za jedinou právní autoritu vládu v Bagdádu. Turecko chce s Bagdádem rovněž posilovat vojenskou spolupráci. Premiér sdělil, že členové irácké armády a armádní odborníci se zúčastní cvičení, které turecká armáda zahájila u hranice jako zjevné varování pro irácké Kurdy.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim referendum o nezávislosti iráckých Kurdů odsoudil. Syrští Kurdové v neděli uspořádali ve svých regionech na severu Sýrie první část z třífázových voleb. Mají vyústit v ustavení parlamentu a vlády v kurdských oblastech. Syrští Kurdové ale tvrdí, že o nezávislost neusilují a že chtějí zůstat součástí decentralizované Sýrie.

Související

Recep Tayyip Erdoğan

Bude Erdogan nadále prezidentem? Rozhodnout mohou Kurdové, píše CNN

O politickém osudu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana by v letošních parlamentních a prezidentských volbách mohly rozhodnout hlasy Kurdů. Tato menšina tvoří 15 až 20 procent obyvatel Turecka, napsal dnes web CNN International. Zásadní pro poměr sil bude výsledek kandidátů prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), která navíc nepřímo podpořila kandidáta opozičního bloku v prezidentských volbách. Turci budou o novém parlamentu a hlavě státu rozhodovat 14. května.

Více souvisejících

Kurdové Írán Turecko Irák Binali Yildirim Sýrie Recep Tayyip Erdogan Vladimír Putin Hasan Rúhání

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy