Konec dvou vlád v Palestině? Fatah se vrací do Gazy, kterou mu chce Hamas předat

Gaza - Předseda palestinské vlády Ramí Hamdalláh dnes zahájil návštěvu Gazy, která se koná v rámci snah sjednotit vedení Pásmo a Západní břeh Jordánu. Sjednocení palestinské správy dle analytiků umožní Mahmúdu Abbásovi vyvrátit tvrzení Izraele, že nemá jednotnou protistranu do mírových rozhovorů.

Radikální Hamas, který Izrael a Západ považují za teroristickou skupinu, se Pásma Gazy zmocnil před deseti lety, zatímco umírněnější hnutí Fatah šéfa palestinské samosprávy Abbáse si podrželo vládu na Západním břehu Jordánu. V roce 2011 podepsalo v Káhiře 13 palestinských stran, včetně Fatahu a Hamasu, dohodu o usmíření, která předpokládala sestavení společné vlády a přípravu voleb, naplněna však nebyla.

Hamas minulý měsíc oznámil, že chce vrátit administrativní správu nad enklávou Západem podporované vládě vedené Hamdalláhem. "Vracíme se do Gazy, abychom docílili národní jednoty, uzavřeli mírovou dohodu, ukončili bolestný dopad rozdělení a znovu vybudovali Gazu," řekl Hamdalláh během uvítacího ceremoniálu.

Hamas je silně oslabený izraelskou a egyptskou blokádou, třemi válkami s Izraelem a mezinárodní izolací. Navíc pásmo sužuje nedostatek elektřiny kvůli tomu, že Abbás v červnu zastavil platby Izraeli za dodávky proudu do Gazy. Abbás také o 30 procent zkrátil mzdy 60.000 Gazanů zaměstnávaných palestinskou samosprávou. Většina obyvatel oblasti už beztak žije v chudobě a polovina lidí je bez práce.

Na návštěvu Hamdalláha zareagoval na twitteru koordinátor OSN pro blízkovýchodní proces Nikolaj Mladenov."Cesta před námi bude dlouhá a těžká, ale snaha urychlit usmiřování by neměla být ignorována," napsal.

Zástupce izraelského ministra zahraničí v kabinetu premiéra Benjamina Netanjahua je ale skeptický. Řekl, že podobná situace se "opakuje každé dva až tři roky", a pokud bude Hamas mít nadále přístup ke zbraním, nic se nezmění.

Související

Více souvisejících

Pásmo Gazy Izrael Hamás Fatah Mahmúd Abbás

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy