Palestinský premiér poprvé vedl zasedání vlády v Gaze

Gaza - Premiér palestinské samosprávy Ramí Hamdalláh dnes poprvé předsedal zasedání palestinské vlády v Gaze. Pásmo doposud ovládal radikální Hamas. Ten ale nedávno oznámil, že hodlá umírněnějšímu Fatahu předat administrativní kontrolu nad územím.

Hamas se Pásma Gazy zmocnil v roce 2007, zatímco Fatah předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse si podržel vládu na Západním břehu Jordánu.

Hamas sice vyhrál v roce 2006 na palestinských územích volby, odmítal se ale vzdát násilí, což mělo zásadní dopad na to, jak byl vnímán mezinárodní společenstvím, které zavedlo sankční opatření a doufalo v brzké konání nových voleb. O rok později se Hamas nakonec po souboji s konkurenčním Fatahem, který s ním nechtěl do koalice, ujal moci v Pásmu Gazy. Při bojích mezi oběma stranami v červnu 2007 v Gaze přišlo o život více než 100 lidí.

To, že se palestinské frakce dosud nebyly schopny dohodnout na společném vedení, podle expertů maří řešení palestinského konfliktu s Izraelem. Izrael stejně jako USA považuje Hamas za teroristickou organizaci a odmítá jednat s vládou, v níž by byl zastoupen Hamas. Mírové rozhovory stagnují od roku 2014.

K předání kontroly nad Pásmem Gazy vládě v Ramalláhu se podle agentury Reuters hnutí Hamas rozhodlo v září kvůli neustále zhoršující se ekonomické situaci v enklávě. Hamas je silně oslabený izraelskou a egyptskou blokádou, třemi válkami s Izraelem a nedostatkem elektřiny kvůli tomu, že Abbás v červnu zastavil platby Izraeli za dodávky elektřiny do Gazy. Hospodářskou situaci výrazně zhoršil i diplomatický spor kolem Kataru, který byl jedním z hlavních sponzorů Gazy.

Při svém pondělním uvítacím ceremoniálu Hamdalláh řekl, že sjednocení palestinské vlády je jedinou cestou k vytvoření mezinárodně uznaného palestinského státu. Izrael se naopak k situaci vyjádřil skeptický a zdůraznil, že Hamas má nadále v Gaze ozbrojené křídlo, jehož cílem je zničit Izrael.

"Pro ty, kterým jde o usmíření, máme jednoduchý vzkaz: uznejte izraelský stát, rozpusťte ozbrojené křídlo Hamasu a zruště vazby na Írán, který nás chce zničit," uvedl dnes  v reakci na dění v Gaze izraelský premiér Benjamin Netanjahu, čímž v zásadě zopakoval pondělní stanovisko člena jeho kabinetu, že Hamas má ozbrojené křídlo, které bude nadále představovat pro Izrael nebezpečí.

Související

Více souvisejících

Pásmo Gazy Hamás Fatah Izrael Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy