Na Blízký východ míří americké i ruské rakety. Muž z Pentagonu je skeptický

NÁZOR – Saúdská Arábie koupí protivzdušný americký systém THAAD i ruské protivzdušné střely S-400 především kvůli pocitu ohrožení ze strany Íránu, avšak Saúdové zřejmě nedokážou obě technologie efektivně využívat bez pomoci cizích expertů. Myslí si to bývalý zaměstnanec Pentagonu, bezpečnostní analytik Michael Maloof, který poskytl rozhovor serveru RT.

Načasování je náhodné

Americké ministerstvo obrany prodá Saúdské Arábii protivzdušný systém THAAD za přibližně 15 miliard dolarů (zhruba 330 miliard korun, pozn. redaktora). Kontrakt byl přitom zveřejněn pouhý den poté, co se arabská monarchie rozhodla nakoupit ruské protivzdušné střely S-400.

„Jde o něco, co bylo dlouhou dobu plánováno,“ odpovídá Maloof na otázku, co si myslí o načasování zveřejnění dohody o nákupu amerického systému THAAD. Vysvětluje, že se jedná o součást balíku zbrojních zakázek v hodnotě 110 miliard dolarů (zhruba 2,2 bilionu korun, pozn. redaktora), který letos v květnu podepsali americký prezident Donald Trump a saúdskoarabský král Salmán bin Abd al-Azíz během Trumpovy návštěvy v Rijádu.

Prodej se podle analytika plánoval nejméně dva roky. Skutečnost, že dohoda byla oznámena prakticky ve stejný čas, kdy se Saúdská Arábie domluvila s Ruskem na nákupu raket S-400, je zřejmě pouhou náhodou, míní bývalý pracovník amerického ministerstva obrany.

Maloof se domnívá, že nákup dvou odlišných protivzdušných obranných systémů, amerického i ruského, během relativně krátké doby odráží částečně snahu Saúdské Arábie čelit hrozbě, kterou z jejího pohledu představuje Írán. „Oba raketové systémy jsou odlišné s ohledem na své technické schopnosti,“ připomíná odborník.

Americký THAAD je jednoznačně určen především na ochranu proti útoku balistickými raketami, konstatuje expert. Doplňuje, že ruské střely S-400 jsou zase zaměřeny spíše proti letadlům a jde o velmi efektivní zbraň, která dokáže ohrozit jakýkoliv letoun.

Jelikož je THAAD orientován spíše na sestřelování přilétajících balistických raket, bude záležet na tom, kde Saúdská Arábie oba zbraňové systémy rozmístí, naznačuje Maloof. Míní, že se vhledem ke svému dosahu i velmi rozdílným schopnostem se budou muset nacházet spíše ve východních oblastech země, pokud mají eliminovat hrozbu z Íránu.

Změna Trumpovy politiky

„A to, že se vše událo najednou, je velmi zajímavý vývoj, protože se domnívám, že politicky je to zamýšleno jako ukázka, že Spojené státy podporují Saúdy a Radu pro spolupráci arabských států v Zálivu v otázkách jejich obrany,“ deklaruje analytik.

Představitelé Spojených států tvrdí, že prodej systému THAAD obecně posílí bezpečnost v regionu. Maloof v té souvislosti poukazuje, že podobný protivzdušný systém prodávají Američané také Spojeným arabským emirátům, a tudíž to vypadá, že se jedná skutečně o velmi účinnou obranu proti jakýmkoliv balistickým raketám, které by případně Írán na zmíněné země odpálil.

Otázka podle bývalého pracovníka Pentagonu nicméně zní, zda Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty dokážou tento systém efektivně používat. „Tíhnu v tomto směru k pochybnostem, pokud se jim tedy nedostane rozsáhlého výcviku,“ uvádí odborník. To je podle něj rovněž důvodem, proč se v souvislosti s prodejem hovoří o nasazení značného množství amerického personálu v Saúdské Arábii, a to na delší dobu.

Expert se navíc domnívá, že celá záležitost je součástí nové politiky Trumpovy administrativy. Washington totiž nyní vystupuje na podporu Saúdské Arábie i dalších států Perského zálivu a naopak se nehodlá pokoušet o další sblížení s Íránem, podotýká závěrem analytik.

Související

Ramzan Kadyrov

Hamás odmítá jednat o propuštění rukojmích. Postavil se za něj Kadyrov i Saúdská Arábie

Ismail Haniyeh, šéf politického úřadu Hamásu, uvedl, že nebude jednat s Izraelem o zajatých rukojmích, dokud boje neskončí. "Informovali jsme všechny strany, které nás kontaktovaly ohledně nepřátelských zajatců zadržovaných odbojem, že toto téma nebude otevřeno před koncem bitvy," říká. "A bude to jen za cenu, kterou odpor přijme," dodal. Za radikální hnutí se postavil Írán, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov i Saúdská Arábie.

Více souvisejících

Saúdská Arábie Rakety S-400 protiraketový štít THAAD Írán USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 1 hodinou

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 2 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 2 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

Rusko tvrdí, že v úterý sestřelilo šest taktických raket ATACMS

Rusko tvrdí, že v úterý sestřelilo šest taktických raket ATACMS, které údajně Ukrajina obdržela od Spojených států. Některé z nich prý byly sestřeleny nad anektovaným Krymským poloostrovem, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy