V Izmiru soudí šéfa turecké sekce Amnesty International. Kvůli mobilu mu hrozí až 15 let vězení

Ankara - V Izmiru dnes stanul před soudem šéf turecké sekce Amnesty International Taner Kiliç. Odmítl obvinění, že je napojen na "teroristickou organizaci". Tou úřady míní hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jemuž Ankara připisuje hlavní roli při loňském nezdařeném převratu.

Kiliç je souzen stejně jako deset dalších aktivistů za lidská práva. S nimi proces začal ve středu v Istanbulu na základě obvinění z plánování převratu a napojení na kurdské a levicové ozbrojence. Obvinění všichni popřeli, budou-li usvědčeni, mohou dostat až patnáctileté tresty. Také Kiliç dnes obvinění vznesená proti němu popřel a označil je za vymyšlená.

Podle tureckých úřadů používal aplikaci ByLock, kterou se prý dorozumívali pučisté. Amnesty International nechala provést dva odborné posudky Kiliçova telefonu a ani jeden nezjistil, že by byla tato aplikace do telefonu kdy stažena.

Kiliç čelí obvinění rovněž kvůli kontu v bance Bank Asya, která je rovněž spojovaná s Gülenem a která po puči přišla o licenci.

Amnesty International oznámila, že soud Kiliçe po dnešním jednání poslal zpět do vazby. Amnesty tvrdí, že skupina byla obviněna z politických důvodů v rámci snahy umlčet kritiky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Proces s aktivisty, mezi nimiž je i další představitelka AI v Turecku Idil Eserová a občané Německa a Švédska Frank Steudtner a Ali Gharavi, byl zahájen ve středu. Aktivisté byli zadržení v červenci na semináři o digitální bezpečnosti. Osm z nich bylo z vazby podmínečně propuštěno tento týden, dva už dříve.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko amnesty international Fethullah Gülen (turecký duchovní)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Osm zraněných, desítky poškozených budov. Na ukrajinské frontě v noci opět útočila letadla i drony

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany zničily 17 z 20 útočných dronů, které Rusko nasadilo na ukrajinské území. Informovala o tom agentura Reuters. Drony byly zničeny nad oděským regionem na jihu Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy