Arabský tisk: Z Česka utíkají muslimové, Češi nás nenávidí a útočí na nás

Praha/Dauhá - Muslimská komunita v České republice je předmětem útoků plných nenávisti a předsudků. Alespoň to si myslí arabská televizní stanice Al-Jazeera. Podle ní muslimové kvůli rostoucí islamofóbii začali ze země prchat.

Arabská televize sídlící v Kataru upozorňnuje především na výsledky českých parlamentních voleb. Ty prý ukazují vzrůstající protiislámské tendence. "Islám se stal důležitým tématem pro českou národní politiku, a to i přes to, že v ČR žijí jen 0,02% muslimů. Do parlementu se tak dostala strana, která postavila svoji kampaň na heslech 'Ne islámu! Ne terorismu!'," píše Al-Jazeera.

Televize se dále obává toho, že povolební situace, kdy se nikomu nechce do vlády s "populistickým agromagnátem" Andrejem Babiše. To prý může dát prostor pro vládnutí hnutí ANO s SPD Tomia Okamury.

"Někteří pražští muslimové se obávají, že tyto okolnosti mohou vést ke spojenectví ANO a SPD, jejichž politika je jednoznačně proti uprchlíkům," píše médium a připomímá Babišův výrok, že "nechce mít v České republice to, co mají Belgičané v Bruselu".

Podle Al-Jazeery už kvůli protimuslimské síle v parlamentu někteří vyznavači islámu raději utekli. "Spousta mých přátel odtud odešla. Islamofobie v tom vždy hrála roli. Když ne hlavní, tak vedlejší určitě," řekl pro televizi jeden z Palestinců žijící v Praze.

Islám byl podle arabské televize v České republice již dříve omezovaný: "Islám je sice v ČR uznáván jako náboženství, ale věřící jsou omezeni v několika základních právech, která mají jiná náboženství, včetně práva zakládat školy nebo provádět náboženské obřady na veřejných prostranstvích."

K tomuto názoru se přidal i jeden z českých muslimů: "Většina muslimů žijících v Česku jsou doktoři, inženýři, programátoři, apod. Navzdory tomu se snaží některé politické síly změnit naše práva a vymýtit islám."

Katarská stanice se snaží najít pozitivum v tom, že i kdyby došlo na koalici hnutí ANO a SPD, měla by to složité se zakazováním náboženství, což potvrdil i pro česká média předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který prohlásil, že nikdo nemůže zakázat svobodu vyznání a náboženství.

I tak je prý islám v České republice v kleštích a bude to nejspíš horší. Al-Jazeera připomněla několik útoků na muslimy v ČR včetně útoku na ženy koupající se ve veřejném bazénu v burkinách.

Článek Al-Jazeery také připomněl výzkum Harvardské univerzity, podle které vykazovali Češi "nejvyšší míru imlicitní rasové zaujatosti" v celé Evropě. To prý pomáhá krajně pravicovým stranám dostávat se do parlamentu a tohoto faktu měl využít také prezident Miloš Zeman, který kritizoval přijímání uprchlíků, aby se mu zvýšila popularita.

Jedním z problémů, kterým Česká republika trpí a který by vysvětloval nenávist k muslimům, jsou dezinformační kampaně. "Česká republika se stala obětí destabilizující dezinformační kampaně z Kremlu, která má za úkol obrátit Čechy proti demokratické politice západních států ve prospěch neliberálních autokratů," píše se v příspěvku.

Organizace HateFree objevila podle Al-Jazeery na 100 nepravdivých zpráv o muslimech za posledních několik let. To je důvod, proč se ani muslimové sami nediví, že jsou proti nim lidé zaujatí. "Na každém rohu, v každé televizi a v každých novinách vidíte zprávy, které vyvolávají strach. Proto se nedivím, že se lidé bojí," řekl pražský Palestinec.

Související

Zasedání Rady bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN odsoudila smrt novinářky Al-Džazíry

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) odsoudila v pátek zabití reportérky televize Al-Džazíra Širín abú Aklahové, která byla ve středu zastřelena při práci na reportáži o izraelské razii na okupovaném Západním břehu Jordánu. Současně také vyzvala k okamžitému, transparentnímu a nestrannému vyšetření úmrtí novinářky, uvedla agentura AFP. Silnou mezinárodní kritiku vzbudil také zásah izraelských policistů na pátečním pohřbu novinářky, což izraelské úřady slíbily prošetřit.

Více souvisejících

TV Al-Jazeera Muslimové Praha Česká republika islám Islám v České republice nechceme (IvČRN) Katar

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy