Ostrý spor Turecka s USA: Soud se Zarrabem je prý záminkou k uvalení sankcí

Ankara/New York - Turecko dnes opakovaně vyzvalo Spojené státy, aby upustily od soudu s Rezou Zarrabem. Tento obchodník čelí obvinění, že porušil americké embargo uvalené na Írán. Podle všeho má také blízké vztahy k tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi.

Soud, který měl začít dnes, byl bez vysvětlení odročen na 4. prosince. Turecký vicepremiér a mluvčí turecké vlády Bekir Bozdag proces označil za "nepopiratelné spiknutí proti Turecku", které nemá žádný právní podklad.

"Chtějí na Turecko prostřednictvím soudu se Zarrabem uvalit určité sankce. Obchod mezi Íránem a Tureckem se ale odvíjí v souladu s tureckými zákony a mezinárodním právem," řekl Bozdag televizi Kanal 24. "Možná Zarrabovi řekli 'Buďto strávíte zbytek života ve vězení, anebo se podepíšete pod to, co vám nadiktujeme'. Pohrozili mu trestem, aby obvinění podepsal," dodal Bozdag.

Několik amerických médií ovšem uvedlo, že se Zarrab rozhodl s americkou justicí spolupracovat. Agentura AFP napsala, že proces by mohl odhalit skutečnosti, jež by mohly poškodit renomé turecké vlády i prezidenta.

Překupník zlata byl totiž v roce 2013 ústřední postavou korupčního skandálu, který vedl až ke špičkám Erdoganova režimu. Na svobodu se tehdy dostal díky čistkám v policii a soudnictví.

Reza Zarrab byl zatčen loni v Miami. Spojené státy jej viní z toho, že v letech 2010 až 2015 ve spolupráci s bankéřem státní banky Halkbank Hakanem Atillou prostřednictvím amerických bank provedl nelegální finanční transakce ve prospěch íránské vlády a dalších íránských subjektů, ačkoli se na ně vztahovaly americké sankce. Převody byly údajně maskovány jako operace týkající se potravin, na něž se sankce nevztahovaly, přičemž celkově se jedná o stovky milionů dolarů.

"Netřeba dodávat, že vznesená tvrzení (turecké strany) jsou směšná," uvedl k věci prokurátor Kim H. Joon minulý týden. Případem se zabývají profesionální státní zástupci, kteří se soustředí na americké právo, a nikoli na tureckou politiku. "Nejsou to gülenisté," dodal Kim.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko USA (Spojené státy americké) Reza Zarrab (obchodník) soudy

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 25 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy