Kdo je v Sýrii pánem? Rusko potupně zchladilo Asada

Damašek - Vypadá to, že Vladimir Putin podstatně zvýšil svůj vliv v Sýrii. Zde již několik let podporuje místního vůdce Bašára Asada, a to i přes odpor západních zemí. Je tedy jasné, že Asad je svému kolegovi zavázaný. Avšak video, na němž jsou oba státníci zachyceni v Sýrii, naznačuje, že je Asad podřízeným i na syrské půdě.

Co se stalo? Vladimir Putin se setkal se syrským prezidentem na letecké základně Hmímím asi 300 kilometrů od Damašku. Ruská hlava státu zde navštívila společně s ministrem obrany Sergejem Šojgujem místo, které v boji proti radikálům využívaly ruské vojenské složky.

Video zachycuje moment, ve kterém se Bašár Asad snaží dohnat Putina, aby šel vedle něho. Vtom ho zastaví jeden z ruských vojáků a naznačí: "Ne, ne. Tudy ne chlapče." K překvapení všech syrský prezident, který je v tu chvíli ve své zemi, uposlechne.

Это прекрасно! Российская военщина указывает Асаду, куда ему можно ходить, а куда нет. Так кто сейчас в Сирии хозяин? Вопрос риторический... pic.twitter.com/AXWOOYRvYN

— Vitauskas ???? (@Vitauskas_A) 11. prosince 2017

Kuriózní snímek zveřejnil na svém twitterovém účtu uživatel "Vitauskas_A". V videu poté přidal komentář: "Tak to je skvělé! Ruský vojáček poroučí Asadovi, kam smí chodit a kam ne. Kdo je tedy opravdu vládcem v Sýrii? To je řečnická otázka..."

Připomeňme, že Vladimir Putin je v Sýrii od pondělí. V projevu k ruským vojákům na základně řekl, že již nařídil podstatné snížení ruské vojenské přítomnosti v zemi. "Pokud teroristé opět pozvednou hlavu, uštědříme jim takovou ránu, jakou dosud nezažili," řekl Putin. Dodal, že ruské síly si i po odchodu udrží základnu Hmímím a také námořní komplex.

Při rozhovoru s Asadem Putin prohlásil, že chce ve spolupráci s Íránem a Tureckem zahájit mírový proces v Sýrii a že věří, že se podaří uspořádat celosyrský kongres národního dialogu. Řada opozičních skupin ale v předchozích týdnech účast na takovém sněmu odmítla.

Související

Více souvisejících

Rusko Sýrie kuriozity Vladimír Putin Bašár Asad Twitter Ruská armáda Sergej Šojgu (ruský ministr obrany)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy