Turecko se na poslední chvíli vyhnulo útoku. V Istanbulu zatkli 20 údajných teroristů

Istanbul - Turecká policie dnes zatkla v Istanbulu dvě desítky lidí, většinou cizinců, které podezírá z napojení na teroristickou organizaci Islámský stát (IS). Podle policie zadržení plánovali teroristický útok o dnešní půlnoci.

Z dvaceti zatčených v Istanbulu bylo 15 cizinců, jejich národnost agentura Anadolu neuvedla. Dalších pět lidí bylo kvůli podezření z plánování útoku a napojení na IS zadrženo v Ankaře, kde šlo o tři Syřany, Iráčana a Čečence. V posledním týdnu pozatýkala policie v Istanbulu a Ankaře na 200 lidí podezřelých z plánování útoku v těchto dnech.

V ulicích Istanbulu je dnes nasazeno na 40.000 členů bezpečnostních složek, což je více než dvojnásobný počet oproti loňskému Silvestru. Někteří z policistů jsou v civilu a jsou maskovaní například jako prodavači pečených kaštanů či loterijních losů. Do pondělního dopoledne nesmí do centra nákladní auta.

Několik desítek lidí se dnes sešlo v centru Istanbulu, aby si připomnělo oběti teroristického útoku z loňského Silvestra. Tehdy asi hodinu po půlnoci vnikl útočník do luxusního klubu Reina v evropské části Istanbulu, kde lidé slavili příchod nového roku. Během asi sedmi minut vystřílel asi šest zásobníků a vypálil na 180 střel. Masakr nepřežilo 39 lidí, většina z nich byli turisté z blízkovýchodních zemí. Na 70 lidí utrpělo zranění.

Teroristovi, jímž byl čtyřiatřicetiletý Uzbek Abdulgadir Mašaripov, se v nastalém zmatku podařilo uniknout. Zadržen byl v Istanbulu v polovině ledna. Soud s ním začal 11. prosince, obžalováno bylo s ním 57 osob. Proces kvůli útoku, k němuž se přihlásil IS, má pokračovat 26. března.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko Policie Turecko Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy