Zvrat amerického přístupu k Sýrii? Bez vojáků to nepůjde, zní z Washingtonu

NÁZOR - Po měsících nekonzistentnosti Trumpova administrativa nyní učinila první krok ke zformulování jasné politiky vůči Sýrii a tamní občanské válce, tvrdí editorial serveru Washington Post. Vlivný deník v něm odkazuje na řeč amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona z minulého týdne, v němž otevřeně přiznal, čemu se prezidenti Donald Trump a Barack Obama dosud snažili vyhnout.

Rozchod s dosavadní politikou

"Pro obranu naší země je klíčové udržet vojenskou a diplomatickou přítomnost v Sýrii, pomoci ukončit ten konflikt a pomoci syrskému lidu...dosáhnout nové politické budoucnosti," cituje editorial Tillersonova slova. Dodává, že podle šéfa amerického diplomatického resortu musí Spojené státy nadále vydržovat několik tisíc vojáků v zemi a pomáhat spojeneckým syrským silám udržovat kontrolu nad enklávami v jihozápadě, nedaleko izraelských a jordánských hranic, stejně jako ne severovýchodě, na hranicích Iráku a Turecka.

Washingtonský deník považuje Tillersonovo prohlášení za implicitní rozchod s americkou politikou posledních let, která se snažila o pacifikaci Sýrie primárně skrze diplomatické dohody s Ruskem. "Režim (ruského prezidenta) Vladimira Putina opakovaně porušil své slovo, podporujíc barbarské tažení syrské vlády k obnovení kontroly nad zemí silou," kritizuje americký server.

Poté, co před pár měsíci souhlasila s podporou deeskalačních zón v mnoha částech Sýrie, Moskva nyní zaštiťuje novou ofenzivu proti nim, tvrdí Washington Post. Zmiňuje i pondělní zprávy, že syrské síly opět nasadily chemické zbraně proti povstalci drženým oblastem na předměstí Damašku.

Kritici dle očekávání odviňují prezidenta Trumpa, že v Sýrii zahajuje další nekonečnou válku, poukazuje prestižní deník. Soudí však, že současná americká administrativa pouze uznala realitu - totiž že USA nedokážou zabránit obnovení al-Káidy a Islámského státu, zamezit Íránu ve výstavbě základen v Sýrii a ukončit občanskou válku, která do Evropy žene miliony uprchlíků, aniž by si udržely kontrolu nad silami a územím v zemi, jak ostatně činí Rusko a Írán.

Poučení z irácké lekce

"Jen pokud bude faktorem na bojišti, bude Washington brán vážně při snaze o naplňování mírového plánu OSN pro Sýrii - cestovní mapy volající po celonárodních demokratických volbách -, který se Rusko a režim Bašára Asada snaží pohřbít," deklaruje editorial. Dodává, že silnější americká pozice pak nevyhnutelně vyvolá protireakci zemí, které doufají v možnost formovat budoucnost Sýrie bez ohledu na zájmy Spojených států.

Za jednu z těchto zemí označuje renomovaný server Turecko, které protestuje proti faktu, že Spojenými státy podporované síly na severovýchodě Sýrie jsou tvořeny primárně Kurdy. Turecký autoritářský prezident Recep Tayyip Erdoğan tak odpověděl zahájením ofenzivy proti další kurdské enklávě na tureckých hranicích, připomíná Washington Post. Podotýká, že tento úder tiše podporuje Rusko, které stále doufá, že přiměje Trumpa, aby se držel svého původního záměru a Sýrii opustil.   

Jak Tillerson ve svém projevu zdůraznil, takový krok by ale znamenal zopakovat chybu, kterou Spojené státy učinily v Iráku, kde předčasný odchod umožnil organizaci irácké al-Káidy přežít a nakonec se přetvořit v Islámský stát, uvádí vlivný deník.  

"Nikdo nechce sledovat americké síly zabředlé po dalších mnoho let na Blízkém východě či návrat k (jejich) masivnímu bojovému nasazení," poznamenává Washington Post. Konstatuje však, že Trumpova administrativa správně pochopila poučení, že cesta z regionu začíná seriózním a udržitelným americkým závazkem.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie USA (Spojené státy americké) Rex Tillerson Rusko

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy