U Afrínu padlo 14 tureckých vojáků, přiznala Ankara. Počet zabitých Kurdů je prý ale přehnaný

Ankara/Damašek - Při vojenské operaci v severosyrské oblasti Afrín přišlo v uplynulém týdnu o život 14 tureckých vojáků a jejich povstaleckých spojenců ze Svobodné syrské armády (FSA). Dalších asi 130 lidí bylo zraněno. Oznámil to dnes turecké ministr zdravotnictví. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) turecká armáda zabila přes 20 civilistů.

"V boji přišlo o život 11 příslušníků FSA a tři turečtí vojáci," oznámil turecký ministr zdravotnictví Ahmet Demircan.

Turecko 20. ledna zahájilo v syrské pohraniční oblasti Afrín ofenzivu proti syrské kurdské milici YPG. Ankara tvrdí, že bojuje proti teroristům s vazbami na kurdské separatisty z turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kteří od roku 1984 vedou ozbrojený boj za autonomní Kurdistán v Turecku. Vojenská operace ale v syrské občanské válce otevřela novou frontu a zvýšila napětí mezi Ankarou a Washingtonem, tedy spojenci v NATO.

Podle SOHR, která situaci v Sýrii dlouhodobě sleduje z Británie, si turecká operace v Afrínu vyžádala přibližně čtyř desítek bojovníků na obou stranách. Turecká armáda tvrdí, že zabila nejméně 343 kurdských ozbrojenců.

Představitelé koalice arabsko-kurdských milic SDF, mezi kterými je rovněž YPG, nicméně uvedli, že tento počet je značně nadnesený. Podle dnešního vyjádření SDF přišlo o život 59 civilistů a 43 příslušníků kurdské milice, včetně osmi žen. Dalších 134 civilistů bylo zraněno. Koalice SDF byla hlavním pozemním spojencem USA v boji proti organizaci Islámský stát (IS).

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes zopakoval, že se ofenziva přesune dál na východ k městu Manbidž, kde také působí kurdské milice. V oblasti je také asi 2000 amerických vojáků. Pentagon ve čtvrtek vyjádřil obavy, že turecká operace v Afrínu se negativně odrazí na boji proti IS.

Související

Turecká armáda (Turkish Army)

Turecko hodlá pokračovat v útocích na Kurdy v Sýrii

Turecko bude pokračovat v útocích na kurdské milice YPG v Sýrii, které Ankara považuje za teroristické. Na středomořském fóru v Římě to dnes řekl šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu, informovala agentura AP. Podle tureckého ministra zahraničí Rusko a USA nedodržely dohodu s Ankarou z roku 2019, podle které měly být kurdské oddíly vytlačeny dál od tureckých hranic. 

Více souvisejících

Turecká armáda Afrin (Sýrie) Turecko Sýrie Kurdové

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy