Příměří ve východní Ghútě nefunguje, navíc se zhoršila krize v Afrínu

Damašek - Ozbrojené skupiny v syrské východní Ghútě i dnes podle ruského ministerstva obrany ostřelují humanitární koridor. Ten měl sloužit v době příměří, které v pondělí vyhlásilo Rusko. Klid zbraní měl být dodržen každý den vždy pět hodin. Boje pokračují, i když jsou klidnější než v předchozích dnech.Konvoj s pomocí dnes vjel do severosyrského Afrínu.

Z porušování klidu zbraní se obviňují obě strany - spojenci Damašku, k nimž patří Rusko, i povstalci. Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) tvrdí, že před tím, než dnes mělo příměří začít platit (8:00 SEČ), přišli při útocích armádního letectva a dělostřelectva ve východní Ghútě o život tři lidé. Potvrdili to záchranáři známí jako Bílé přilby. Státní syrská agentura SANA informovala o povstaleckém útoku na Damašek, při němž byla zraněna jedna osoba.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že povstalecké skupiny na trasu, u jejíhož vstupu jsou vojáci a přistavené autobusy a sanitky, ostřelují minometnou palbou. Ruská armáda oznámila, že mnoho civilistů projevilo zájem o evakuaci. Syrská státní televize hlásila, že se na okraji Ghúty shromáždily desítky lidí, kteří chtějí odejít, ale povstalci jim zabránili dojít až ke kontrolnímu stanovišti.

SOHR a také syrská sekce Červeného půlměsíce dnes oznámily, že jako první z obležené oblasti odešli staří pákistánští manželé. Na twitteru to potvrdil i vůdce jedné z ozbrojených skupin působících v Ghútě Muhammad Allúš. "Je to jediný případ evakuace od té doby, co byl klid zbraní vyhlášen," sdělil Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. Tento případ ale prý nesouvisí s příměřím vyhlášeným Ruskem, ale je "výsledkem dlouhodobého vyjednávání pákistánského velvyslanectví". 73letý Pákistánec Mohammad Fadl Akram žije v Sýrii od roku 1974 a s manželkou byl převezen do Damašku. Sdělil, že ve východní Ghútě museli zůstat jeho dva synové a tři dcery a také 12 vnoučat, protože k jejich odchodu "nedaly syrské úřady souhlas".

Ruská agentura RIA Novosti informovala, že USA na syrském území kontrolovaném Kurdy zřídily 20 vojenských základen. Agentuře to řekl Alexandr Venediktov, poradce šéfa Bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa. Spojené státy podle něj Kurdům dodávají nejmodernější zbraně.

Kurdské jednotky YPG se podílely na boji proti radikálnímu Islámskému státu a nyní čelí na severu Sýrie turecké ofenzivě proti kurdské oblasti Afrín. V minulosti se hovořilo o tom, že američtí vojáci jsou v okolí Manbidže, který leží východně od Afrínu.

Do Afrínu dnes vjel konvoj s humanitární pomocí a podle syrských oficiálních médií na něj u vesnice Marím Amín útočili turečtí vojáci a jejich spojenci. Útok na konvoj, v němž je 29 nákladních aut, potvrdila také SOHR. Z Afrínu kvůli bojům odešlo z domovů podle Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) na 50.000 lidí. Mluvčí výboru Iolanda Jaquemetová řekla, že je to poprvé, co MVČK získal od bojujících stran svolení k vypravení takového konvoje. Je v něm 430 tun potravin, prostředků na čištění vody a léků. Zprávu o útoku na automobily mluvčí popřela.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Ruské angažmá v Sýrii humanitární krize Kurdové Americká armáda (U.S. ARMY) Turecká armáda Afrin (Sýrie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy