Exodus z Afrínu: Před tureckou armádou uprchlo už skoro 2000 civilistů

Damašek - Turecko bojuje v severosyrské oblasti Afrín, v níž leží stejnojmenné město, od 20. ledna proti kurdským milicím YPG, které považuje za teroristy. Z regionu už uprchlo 2000 civilistů.

Podle SOHR v turecké ofenzivě v oblasti Afrín zahynulo od ledna 199 civilistů včetně 32 dětí. Turecko tvrdí, že se vojsko civilním cílům vyhýbá a útočí jen na pozice YPG. Minulý čtvrtek turecká armáda a její spojenci obsadili severosyrské město Džindírs a v pátek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že jeho síly brzy proniknou do centra Afrínu. V současné chvíli se podle AFP turečtí vojáci a jejich spojenci nachází na okraji města.

"Téměř 2000 lidí už uprchlo z Afrínu do nedalekého městečka Nubl ze strachu z možného tureckého útoku na město, zatímco stovky lidí se stále pokouší o únik," uvedl dnes šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Minulý čtvrtek turecká armáda a její spojenci obsadili severosyrské město Džindírs a v pátek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že jeho síly brzy proniknou do centra Afrínu. Dnes turecký vládní mluvčí Bekir Bozdag oznámil, že turecká armáda získala kontrolu nad více než polovinou oblasti Afrín a brzy se tato vojska dostanou do její metropole. " Z území o rozloze 1102 kilometrů čtverečních jsme v Afrínu vypudili teroristy. Brzy se dostaneme do centra města Afrín, z kterého radikály rovněž vyženeme," uvedl Bozdag.

Situace v regionu přiměla kurdsko-arabskou koalici, která má své oddíly na východě Sýrie a bojuje proti Islámskému státu (IS), přesunout 1700 svých bojovníků právě do Afrínu na pomoc YPG. USA přiznaly, že turecká ofenziva na severu Turecka zpomalila operace proti IS.

Související

Turecká armáda (Turkish Army)

Turecko hodlá pokračovat v útocích na Kurdy v Sýrii

Turecko bude pokračovat v útocích na kurdské milice YPG v Sýrii, které Ankara považuje za teroristické. Na středomořském fóru v Římě to dnes řekl šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu, informovala agentura AP. Podle tureckého ministra zahraničí Rusko a USA nedodržely dohodu s Ankarou z roku 2019, podle které měly být kurdské oddíly vytlačeny dál od tureckých hranic. 

Více souvisejících

Turecká armáda Afrin (Sýrie) Sýrie Turecko Kurdové

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy