Rok od amerického útoku na Sýrii: Co se od té doby změnilo? A co bude dál?

Před rokem Spojené státy zahájily svůj první vojenský útok proti syrskému režimu. Mnozí předpokládali, že půjde o krok, který by mohl zásadním způsobem změnit občanskou válku v této zemi. Americké válečné lodě 6. dubna 2017 bombardovaly vládní leteckou základnu raketami. Stalo se tak den poté, co při chemickém útoku připisovaném syrské vládě zemřelo více než 80 Syřanů. Změnilo se ale od té doby vůbec něco?

Svět před rokem obletěly fotografie mrtvých dětí s otevřenýma očima. Americký prezident Donald Trump řekl, že přijal opatření v reakci na chemický útok, který podle něj „překročil rudou linii“. „Ani po roce ale hrůzy v Sýrii neskončily. Děti se každodenně obávají smrti. A v sobotu zřejmě další chemický útok zabil desítky lidí v povstaleckém městě Dúma,“ připomíná stanice CNN.

Co se změnilo od loňského amerického útoku? A co se ještě může stát?

Stalo se: Společná zpráva Organizace spojených národů a mezinárodních inspektorů zaměřených na chemické zbraně zjistila, že za sarinový útok z dubnu 2017, který zabil více než 80 lidí, byl zodpovědný syrský režim. Režim syrského prezidenta Bašára Asada ale trvá na tom, že s útokem nemá nic společného. Vláda také trvá na tom, že nemá žádné chemické zbraně.

V únoru mluvčí mluvčí amerického ministerstva zahraničí uvedl, že USA „velmi znepokojují další zprávu o používání plynného chloru ze strany syrského režimu k terorizování občanů" ve východní Ghútě. Šlo už o třetí hlášený incident v regionu za posledních 30 dní. Nikdo se nepřihlásil k odpovědnosti za poslední útok v sobotu a syrský režim opět odmítá jakoukoli účast. Protivládní aktivisté však říkají, že syrské vojenské vrtulníky vypustily na Dúmu barelové bomby naplněné chemickými látkami, které dusily některé obyvatele a u dalších způsobily silní křeče.

Co bude dál? Trump varoval, že za poslední hlášený chemický útok bude „zaplacena vysoká cena“. Neuvedl však, co přesně touto cenou myslí.

Asadův režim dosahuje územních zisků

Stalo se: V uplynulém roce získal syrský režim, podporovaný Ruskem a Íránem, větší kontrolu nad oblastmi ovládanými rebely a zadusil naděje těch, kteří se chtějí zbavit Asada a jeho autokratického režimu. Krvavé bitvy zuří už od roku 2011, kdy se civilisté změnili v rebely, kteří se snažili ukončit čtyři desetiletí vlády rodiny Asadů, připomíná CNN.

Rebelové nyní řídí malé území v Sýrii. Východní Ghúta je od roku 2012 obklíčena, syrská armáda se už od února přibližuje. Tato ofenzíva byla provedena s podporou Ruska a v rozporu s výzvou OSN na příměří.

Co bude dál? Idlib je nyní jedinou zbývající syrskou provincií, která je plně řízena povstaleckými skupinami. Ale Idlib i byl také bombardován a jeho osud zůstává nejistý.

400 tisíc obětí

Stalo se: Od počátku občanské války v roce 2011 zemřelo podle odhadů OSN více než 400 000 lidí. To je víc než celá populace amerického města New Orleans. Utrpení se neomezuje jen na oběti leteckých a bombových útoků. Jen v roce 2018 bylo více než půl milionu lidí vysídleno z oblasti východní Ghúty, Idlibu a Afrínu. Informoval o tom humanitární poradce OSN pro Sýrii Jan Egeland. „Je velmi špatný čas na to, abychom se obrátili zády k civilistům v Sýrii," řekl Egeland.

Mnoho z těch, kdo byli zabiti, jsou děti. V březnu ředitelka regionální komunikace UNICEF Juliette Touma uvedla, že v prvních dvou měsících roku 2018 bylo zabito 432 dětí a 803 dalších bylo zraněno. Humanitární organizace se při pomoci zraněným a umírajícím civilistům musejí potýkat s obtížemi.

Co bude dál? V neděli Lékaři bez hranic (Medecins Sans Frontieres) uvedli, že jimi podporovaná zdravotnická zařízení od začátku obnoveného syrského vládního útoku od 18. února do 4. března přijala více než 1.000 mrtvých a 4.800 zraněných z východní Ghúty. Skupina uznává, že čísla „podceňují" ztráty, jelikož neobsahují údaje ze všech lékařských klinik podporovaných MSF v oblasti ani zařízení mimo její působnost.

Islámský stát utrpěl velké ztráty

Stalo se: IS se v Sýrii během prvních let občanské války podařilo získat silnou půdu pod nohama především proto, že situace v zemi byla chaotická. Nedávno však IS utrpěl výrazné ztráty. V říjnu roku 2017 ohlásily americké síly „úplné osvobození" syrského města Rakka, které bylo faktickým hlavním městem IS v Sýrii po dlouhé tři roky. Zatímco

Co bude dál? Trump řekl, že USA brzy dosáhnou úplného vítězství nad IS, úředníci ministerstva obrany USA nedávno potvrdili, že pokrok proti IS byl do značné míry zastaven kvůli nedávnému vojenskému vpádu Turecka do syrského regionu Afrín, čímž začala operace proti kurdským bojovníkům, kteří kvůli tomu museli přestat bojovat s džihádisty. Turecko, spojenec NATO, zahájil v lednu operaci zaměřenou na kurdské skupiny v provincii Afrín, aby vyčistil pohraniční oblast od milic, kterou považuje za teroristickou organizaci.

Trump tvrdí, že chce vojáky ze Sýrie stáhnout

Stalo se: V prosinci USA oznámily, že v Sýrii je asi 2 000 amerických vojáků, kteří podporují místní síly bojující proti IS.

Co bude dál? Trump řekl minulý měsíc, že poté, co vojáci pomohou s údery proti IS, se americké jednotky začnou „velmi brzy" vracet domů. „Rozdrtíme IS," řekl 29. března. „Velmi brzy odejdeme ze Sýrie. Necháme ostatní, aby se starali.“

Související

USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

ROZHOVOR: Potrestání pachatelů chemických útoků v Sýrii? Nepříliš pravděpodobné, tvrdí expert na Střední východ Jan Daniel

Před pěti lety dopadlo na syrskou vojenskou základnu Šajrát téměř šest desítek amerických střel s plochou dráhou letu. Jednalo se o proklamovanou odvetu za chemický útok v Chán Šajchúnu, k němuž došlo 4. dubna 2017. Americká reakce však měla spíše symbolický než vojenský rozměr, domnívá se Jan Daniel, vedoucí Výzkumné skupiny pro Střední východ a severní Afriku na pražském Ústavu mezinárodních vztahů. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz mimo jiné přiblížil, proč se kolem zmíněných událostí vyrojilo velké množství konspiračních teorií, jaká byla role Ruska či jak křehká je v současnosti zdánlivá konsolidace syrského vládnoucího režimu.
USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

Rusko a Čína se hlásí o slovo, moc USA upadá? Analytik varuje před sílícím chaosem

NÁZOR - Spojenými státy vedený úder na Sýrii je možná za námi, alespoň pro zatím, ale válka, která jej vyvolala - stejně jako širší mezinárodní konfrontace, která ji živí -, se jen více zamotala. S tímto tvrzením vystoupil v komentáři pro server Reuters ředitel think tanku Project for the Study of the 21st century, bezpečnostní a mezinárodněpolitický analytik Peter Apps.

Více souvisejících

útok USA na Sýrii (7. 4. 2017) plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017) Sýrie USA (Spojené státy americké) Donald Trump

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 3 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Macron: Pokud Rusko prolomí frontu, je možné vyslat na Ukrajinu západní vojska

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro týdeník The Economist znovu otevřel otázku nasazení západních pozemních jednotek na Ukrajině. Podle něj by se tak mohlo stát v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev by požádal o pomoc.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy