Mise OPCW v Dúmě byla odložena. Podle Ruska kvůli americkým náletům

Damašek - Příjezd expertů z mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) do syrské Dúmy byl odložen kvůli následkům sobotních náletů západních mocností a protože je potřeba povolení OSN, která jej zatím nevydala. Podle agentury Reuters to dnes řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Britský vyslanec při OPCW Peter Wilson krátce nato uvedl, že tvrzení Ruska, podle něhož vyšetřovatelé nemohli do Dúmy kvůli sobotnímu útoku spojenců, nedává žádný smysl. Britský vyslanec také dodal, že OSN vyšetřovatelům z OPCW potřebné povolení dala.

Britská delegace při OPCW dnes ráno oznámila, že město Dúmá, kde byl 7. dubna údajně spáchán chemický útok, který Washington a jeho spojenci připisují Damašku, nebylo vyšetřovatelům zpřístupněno. V prohlášení pak napsala, že je naprosto zásadní, aby byla Dúmá expertům z OPCW bezpodmínečně zpřístupněna. "Rusko a Sýrie musejí spolupracovat," uvedla Británie.

Rjabkov pak řekl, že příjezd vyšetřovatelů z OPCW byl odložen kvůli následkům víkendového náletu USA a jejich spojenců Británie a Francie. Následně tvrzení britské delegace o maření vyšetřování označil za nepodložené mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Zdůraznil přitom, že Rusko vyšetřování údajného chemického útoku podporuje. "Žádali jsme objektivní vyšetřování. To bylo ještě předtím než se objevily ty informace (o útoku). Taková obvinění (prohlášení britské delegace) jsou proto nepodložená," řekl Peskov.

V noci na sobotu podnikly Spojené státy, Británie a Francie koordinovaný vojenský úder v Sýrii. Nálety byly odpovědí na údajný chemický útok, který podle těchto tří zemí syrská armáda podnikla 7. dubna na město Dúmá ve východní Ghútě nedaleko Damašku a který si podle záchranářů na místě vyžádal přes 40 lidských životů. Damašek a jeho spojenec Rusko obvinění z použití chemických zbraní odmítají a operaci označily za akt agrese vůči suverénnímu státu.

Spojenecké bombardování si nevyžádalo žádné oběti ani mezi civilisty, ani mezi příslušníky syrských ozbrojených sil. Poškodilo však některá civilní i vojenská zařízení.

Experti z OPCW v sobotu přijeli do Damašku, do Dúmy měli přijet dnes. Představitelé syrské vlády oznámili, že s vyšetřovateli budou spolupracovat. "Syrský stát mezinárodní experty podpoří," řekl v rozhovoru pro syrský list Al-Vatan náměstek syrského ministra zahraničí Ajmán Súsán.

"Doufáme, že představitelé mise, která je pověřena vyšetřením faktů o užití chemických zbraní v Sýrii, budou pracovat profesionálně a objektivně, zachovají si neutralitu a nepodlehnou vnějšímu tlaku," dodal.

Související

Syrský MiG-29

Vyšetřování útoku v syrské Dúmě: Provedla ho Asadova armáda, zní závěr

Útok chemickými zbraněmi na syrské město Dúmá provedlo v roce 2018 syrské vládní letectvo. Po dvouletém vyšetřování to ve své nové zprávě uvedla Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Podle ní lze prokázat, že v dubnu 2018 nejméně jeden vrtulník syrského letectva shodil na civilisty obydlenou oblast dva zásobníky s plynným chlórem. Na místě kvůli tomu zemřelo 43 lidí.
Chemické zbraně

ROZHOVOR: Před 25 lety se svět pokusil zbavit chemických zbraní. Jejich nasazení však hrozí dodnes, přiznává expertka SÚJB

Před čtvrtstoletím vstoupila v platnost Úmluva o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní, k níž postupně přistoupily téměř všechny státy světa. Přesto v posledních letech došlo k několika případům, kdy byly tyto prostředky nasazeny. Vedoucí Oddělení pro zákaz chemických a biologických zbraní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, inženýrka Markéta Bláhová v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjádřila naději, že tyto incidenty nepovedou k rehabilitaci chemických zbraní. Doufá, že budou i nadále považovány za krajně neetický, zbabělý a zavrženíhodný způsob boje. Dodává ovšem, že zneužití toxických chemikálií k teroristickým účelům, likvidaci osob či ničení životního prostředí zcela zamezit nelze.

Více souvisejících

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Chemické zbraně Sýrie

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

před 1 hodinou

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

před 1 hodinou

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Tomáš Řepa (použito se svolením T. Řepy)

Blížíme se k přímému angažmá zemí NATO na Ukrajině, říká expert pro EZ po summitu. Rusům doporučuje se zamyslet

Bezpečnostní expert Tomáš Řepa s Univerzity obrany v Brně v rozhovoru pro EuroZprávy.cz bilancoval možné důsledky mírového summitu ve Švýcarsku, který se konal během uplynulého víkendu. „Největší země světa by se měla zamyslet spíše nad tím, proč potřebuje další území navíc, když jejím obyvatelům se skutečně dobře nežije a mnohá místa jsou spravována mírně řečeno neefektivně,“ říká.

před 9 hodinami

Evan Gershkovich

Rusové už mají termín soudu s Gershkovichem. Začne ještě tento měsíc

Rusko zahájí soud s Evanem Gershkovichem, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, už příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi. Informovala o tom ruská agentura RIA Novosti. 

před 9 hodinami

Jaderné zbraně očima expertů. Institut vydal výroční zprávu, zaměřuje se v ní i na Rusko

Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru (SIPRI) v pondělí zveřejnil výroční zprávu s hodnocením stavu jaderného zbrojení, odzbrojení a mezinárodní bezpečnosti. Počet zbraní i modernita se zvyšují, nejvíce zřejmě v Číně. Své odstrašující prostředky rovněž rozšiřují Indie a Pákistán. Situace v USA a Rusku zůstává zhruba stejná. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy