Kauza Terezy H.: Případ se komplikuje? Češka je obžalována v sedmi bodech

Laháur/Praha - Češka Tereza H., zadržená v lednu v Pákistánu s devíti kilogramy heroinu, si před několika dny u soudu v Láhauru vyslechla obvinění z pašování drog. Serveru Blesk.cz se podařilo zjistit, z čeho konkrétně byla obžalována. Jde celkem o sedm bodů.

Blesk zjistil další detaily týkající se ostře sledované kauzy. Obžaloba skládá celkem ze sedmi bodů, které jsou v databázi označeny čísly 6, 7, 8, 14, 9-C, 15 a 16. Co přesně to znamená, vysvětluje pákistánský právník. „Bod 6 znamená zákaz držení omamných látek, bod 7 zákaz vývozu a dovozu omamných látek, bod 8 zákaz obchodování s drogami. Bod 9 pak popisuje trest za porušení odstavců 6 až 8,“ vysvětluje advokát Gull Hassan Khan z kanceláře PakLawyer Associates.

„V případě Terezy jde o nejpřísnější písmeno C, které znamená "trest smrti, trest odnětí svobody na doživotí nebo na dobu až 14 let a pokutu až milion rupií (182 tisíc korun)". Bod 14 je zákaz napomáhání při drogových zločinech, přičemž body 15. a 16. opět popisují příslušný trest," dodal Khan.

„Obvinění zní na pašování drog. Konkrétní výše trestu však před soudem nezazněla," informovala mluvčí české diplomacie Irena Valentová. Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty. Treste smrti se ale Tereza podle všeho bát nemusí. Ten se podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

Reálnější naopak je trest odnětí svobody na 14 let. Zásadní ale bude, zda by si trest musela Češka odsedět v Pákistánu. České ministerstvo spravedlnosti totiž už v březnu uvedlo, že chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Důvodem je právě případ Terezy H.

Další soudní stání se uskuteční 4. května. „Na tomto stání by měl již státní žalobce začít předkládat důkazy," doplnila Valentová.

Související

Tereza H. zadržená v Pákistánu

Češka Tereza Hlůšková může odletět domů, rozhodl soud v Pákistánu

Češka Tereza Hlůšková, která byla v roce 2019 v Pákistánu odsouzena kvůli pašování drog a loni v listopadu zproštěna obžaloby, bude moci zemi opustit. Pákistánský nejvyšší soud ve středu zamítl odvolání celního úřadu, který s vycestováním nesouhlasil. Češka by se měla vydat do vlasti 23. dubna, informoval dnes pákistánský server The Current.
Tereza H. zadržená v Pákistánu

Češka Tereza H. zadržená s drogami v Pákistánu se může vrátit

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, se může vrátit do České republiky. Nejvyšší soud v Islámábádu vydal písemný příkaz, který jí dovoluje opustit Pákistán, informuje server Blesk.cz.

Více souvisejících

Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 5 hodinami

před 11 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

Zemědělci chystají další masivní protesty. Chtějí ucpat Prahu ještě tento měsíc

Zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších nevládních zemědělských organizací se dnes ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku dohodli na dalších zemědělských protestech, které se uskuteční 22. května v Praze.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy