Palestinské dějiny jsou ukryty v izraelských archivech, Arabové do nich nemají přístup

Jeruzalém - Palestinský profesor Salím Tamárí musel požádat své židovské kolegy s izraelským občanstvím,aby mu z izraelských státních archivů přinesli kopie dokumentů. Potřeboval je totiž při psaní své knihy o arabských čtvrtích v Jeruzalémě, jež byly zničeny či obsazeny při první arabsko-izraelské válce v roce 1948. Jako Palestinec ale neměl povolení přijet do Jeruzaléma ze své 33 kilometrů vzdálené kanceláře na Západním břehu Jordánu, píše izraelský list Haarec.

Tamárí hledal rodinné dokumenty, fotografie a deníky - tedy klíčové primární zdroje. Pro palestinské historiky píšící o nakbě (katastrofě), což je označení Palestinců pro období, jež následovalo po vzniku Izraele, jsou ale tyto materiály často nedosažitelné.

Při první arabsko-izraelské válce na 700.000 Palestinců přišlo o domovy a miliony jich stále žijí v uprchlických táborech. Podívat se na události z palestinského pohledu není snadné. Když Palestinci opustili nebo byli vyhnáni ze svých domovů - což je nadále předmětem sporů a debat -, ztratilo se mnoho dokumentů. Domovy byly mnohdy vyrabovány či zničeny a s nimi i dopisy, knihy a rodinná alba.

Zachované dokumenty skončily v izraelských archivech. V izraelské národní knihovně je například 30.000 knih označených jako "majetek nepřítomných" osob. Stejně jako další materiály jsou i tyto knihy pro Palestince většinou nedostupné.

Jeden archiv je pro etnografy a demografy obzvlášť zajímavý. Jde o informace tajné bojové organizace Haganah, která se po vyhlášení izraelského státu stala základem jeho ozbrojených sil. Haganah shromažďovala informace o arabských vesnicích, včetně map, počtu obyvatel a záznamů o lidech, na které měla inkriminující materiál, jenž by je mohl přimět k spolupráci. Tyto dokumenty nebyly zdigitalizovány.

"Nejtěžší je dostat se do Jeruzaléma," uvádí Tamárí, který vede institut palestinských studii na Birzajtské univerzitě na Západním břehu, ale nyní učí na Harvardu. I když se do Jeruzaléma dostanete, může být těžké dostat se k nějakým dokumentům jako Palestinec, řekl. Izraelské úřady po Palestincích mnohdy chtějí bezpečnostní prověrku, přestože by materiály měly být podle něj dostupné veřejnosti. "Našel jsem si ale židovské přátele, kteří mi dokumenty donesou," říká.

Mnoho dalších archivů o událostech v roce 1948 je zcela nedostupných, uvádí americký historik původem z Izraele Šaj Hazkani, který učí na Marylandské univerzitě. Většina dokumentů, o kterých hovoří, patří k archivům izraelské armády, ústřednímu sionistickému archivu a státnímu archivu. Část archivů byla v 80. letech odtajněna, ale pak byla veřejnosti opět znepřístupněna. Podle Hazkaniho se tyto dokumenty vztahují zejména k masakrům Palestinců ze strany židovských ozbrojených skupin před vytvořením izraelského státu. Jsou obvykle označeny jako "přísně tajné". Izraelské úřady podle něj v několika případech uvedly, že dokumenty jsou tajné kvůli ochraně soukromí Palestinců.

Palestinský historik s americkým občanstvím Rashid Khalidi, který vyučuje na Kolumbijské univerzitě, uvádí, že dalším úskalím při psaní o první arabsko-izraelské válce je nedostatek materiálů ukazující pohled obětí. "Už máme archivy, které potřebujeme při psaní historie shora. Jde o záznamy pachatelů a jejich pomocníků: Izraele, USA a dalších. Různí historici, převážně Izraelci, už je při psaní použili. K tomu, aby se psaly dějiny nakby zespoda, tedy z perspektivy obětí, dokumenty sice existují, ale nejsou na jednom místě a těžko se hledají," uvádí.

Tamárímu byly dva roky, když jeho rodina v roce 1948 musela opustit Jaffu a nakonec se usídlila na Západním břehu Jordánu. Stejně jako další palestinské rodiny, i jeho opustila domov s pár věcmi a doufala, že se brzy do Jaffy vrátí. "Tři fotografie z našeho života v Jaffě je vše, co máme," uvádí.

Izraelka Eliša Baskinová, které dělá rešerše pro filmové dokumentaristy, izraelské archivy důvěrně zná a v minulosti několikrát pomáhala palestinským akademikům, kteří se k nim nemohli dostat. Pro palestinské výzkumníky existuje řada dalších bariér, nejen otíázka fyzického přístupu, říká. "Řada archivářů - i v menších archivech - má pocit, že dokumenty jim patří, protože mají k dějinám emotivní vztah," řekla Baskinová. "I když nejste Palestinec a neusilujete o nic citlivého, tak tu je protitlak. Dveře nejsou vždy otevřené."

Další překážkou může být, že archivní databáze jsou dostupné pouze v hebrejštině a angličtině, nikoliv arabštině. Když Baskinová hledala informace z roku 1948 o vesnicích okolo Haify, v některých případech se setkala až s 35 různými přepisy názvů vesnicí z arabštiny.

Izraelský státní archiv začal nedávno všechny své materiály digitalizovat. Dosud byla zpřístupněna pouze malá část archivů. K informacím se nelze jinak dostat, jelikož čítárna tohoto archivu je pro veřejnost a odborníky nyní uzavřena. Na webu archivu je 20 milionů dokumentů a o ty které tam nejsou, lze zažádat. Pokud nejde o tajné informace, budou uživateli zaslány mailem. Kancelář izraelského premiéra, která na archivy dohlíží, uvedla v reakci na článek Haarecu, že archivy Palestince nediskriminují, protože o dokumenty se na internetu žádá anonymně.

Institut Akevot pro výzkum izraelsko-palestinského konfliktu, kritizuje Izraelských státních archívů založený na přístuou jen k digitalizovaným dokumentům. Mnoho dříve veřejných dokumentů bylo v průběhu digitalizace znepřístupněno.

Kritický je i izraelský hlavní archivář, Jakov Lozovik. V lednu ve zprávě izraelské vrchní radě archivů napsal, že Izrael s archivními materiály nenakládá v souladu s demokratickými principy, drtivá většina dokumentů nikdy nebude zpřístupněna a celý proces zveřejňování informací je netransparentní.

Související

Chrámová hora (hebrejsky הַר הַבַּיִת‎‎ Har ha-bajit, Chrámová hora, arabsky الحرم القدسي الشريف‎‎, al-Haram al-qudsí aš-šaríf, Vznešená svatyně), někdy uváděná též jako hora Moria (hebrejsky הר המוריה‎‎), je plošina o půdorysu nepravidelného čtyřúhelníku o rozměrech 313 m (severní strana), 470 m (východní strana), 280 m (jižní strana) a 485 m (západní strana), nacházející se v jeruzalémském Starém Městě. Část západní stěny Chrámové hory tvoří Zeď nářků, pozůstatek židovského Chrámu. Na vrcholu hory stojí kromě dvou největších – Skalního dómu a mešity al-Aksá – řada dalších menších staveb, autor: Godot13

V Jeruzalémě byl posvěcen olej určený pro korunovaci Karla III.

V Jeruzalémě byl posvěcen olej určený pro korunovaci britského krále Karla III., která se uskuteční na začátku května. V pátek večer to uvedl Buckinghamský palác. Ceremonie ukazuje na silné pouto mezi britským panovníkem a posvátnou zemí, píše agentura Reuters.
Muslimové

Muslimové zaútočili na Chrámové hoře kameny na policisty

Na Chrámové hoře v Jeruzalémě, kam se dnes vydaly stovky židů u příležitosti svátku Tiša be-av, zaútočili mladí muslimové kameny na policisty, kteří je následně rozehnali, uvedly agentura DPA a Reuters s odvoláním na policejní hlášení. Někteří palestinští muslimové považují návštěvy židů na tomto místě, které je posvátné pro obě náboženství, za provokaci.

Více souvisejících

Jeruzalém Izrael archivy historie palestina

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 3 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 6 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 7 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy