Jeruzalém bez mešit? Fotka uvedla velvyslance USA do rozpaků

Jeruzalém - Americká ambasáda v Izraeli se dnes distancovala od upravené letecké fotografie Jeruzaléma, kterou obdržel darem velvyslanec David Friedman od jedné židovské organizace. Ze snímku pomocí fotomontáže zmizely dvě významné muslimské mešity a namísto nich se tam objevil obnovený historický židovský chrám. Friedman byl v úterý vyfotografován, jak s širokým úsměvem fotku přebírá, a stal se hned terčem ostré kritiky.

Proti manipulaci se ohradilo také americké velvyslanectví, které zpochybnění existence muslimských svatostánků na Chrámové hoře rezolutně odmítlo a upozornilo, že Friedman o záludnosti na fotografii neměl nejmenší ponětí. Podle ambasády je nyní "hluboce zklamán".

Chrámová hora je nejcitlivějším místem v Jeruzalémě. V minulosti na ní stával židovský chrám, teď jsou tam dvě významné mešity - Al-Aksá a Skalní dóm. V předchozích letech vypukla kvůli zvažované možnosti, že by se v lokalitě mohli modlit i Židé, vlna násilí, která si vyžádala desítky mrtvých zejména mezi Palestinci.

Kontroverzní snímek darovala Friedmanovi židovská organizace Ahija, která se věnuje dětem s poruchami pozornosti a potížemi pojmout tradiční školní výuku. Organizace se již za svůj danajský dar omluvila velvyslanci i ambasádě a vinu za fotomontáž svalila na jednoho svého zaměstnance. Ten prý tak učinil z osobní iniciativy, aniž by se s kýmkoli poradil.

Izraelsko-palestinské a potažmo americko-palestinské vztahy jsou v současnosti na bodu mrazu poté, co USA tento měsíc přesunuly sídlo své ambasády z Tel Avivu do Jeruzalém. V den slavnostní ceremonie postříleli izraelští vojáci šest desítek Palestinců na hranici Pásma Gazy. Demonstranti povzbuzení radikálním hnutím Hamás, které vládě v Gaze tvrdou rukou, se pokoušeli prorazit hraniční plot.

Související

Chrámová hora (hebrejsky הַר הַבַּיִת‎‎ Har ha-bajit, Chrámová hora, arabsky الحرم القدسي الشريف‎‎, al-Haram al-qudsí aš-šaríf, Vznešená svatyně), někdy uváděná též jako hora Moria (hebrejsky הר המוריה‎‎), je plošina o půdorysu nepravidelného čtyřúhelníku o rozměrech 313 m (severní strana), 470 m (východní strana), 280 m (jižní strana) a 485 m (západní strana), nacházející se v jeruzalémském Starém Městě. Část západní stěny Chrámové hory tvoří Zeď nářků, pozůstatek židovského Chrámu. Na vrcholu hory stojí kromě dvou největších – Skalního dómu a mešity al-Aksá – řada dalších menších staveb, autor: Godot13

V Jeruzalémě byl posvěcen olej určený pro korunovaci Karla III.

V Jeruzalémě byl posvěcen olej určený pro korunovaci britského krále Karla III., která se uskuteční na začátku května. V pátek večer to uvedl Buckinghamský palác. Ceremonie ukazuje na silné pouto mezi britským panovníkem a posvátnou zemí, píše agentura Reuters.
Muslimové

Muslimové zaútočili na Chrámové hoře kameny na policisty

Na Chrámové hoře v Jeruzalémě, kam se dnes vydaly stovky židů u příležitosti svátku Tiša be-av, zaútočili mladí muslimové kameny na policisty, kteří je následně rozehnali, uvedly agentura DPA a Reuters s odvoláním na policejní hlášení. Někteří palestinští muslimové považují návštěvy židů na tomto místě, které je posvátné pro obě náboženství, za provokaci.

Více souvisejících

Jeruzalém Izrael islám David Friedman (velvyslanec) diplomacie

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy