V Saúdské Arábii padne tabu: Ženy v neděli usednou za volant, kurzy nabízí Aramco

Rijád - V neděli padne v Saúdské Arábii mnohaleté tabu a ženy budou moci usednout za volant. Kurz řízení automobilu pro ně nabízí například ropný gigant Aramco. Zájem už projevilo 200 žen.

"Budu si moci rozhodnout sama, kam pojedu, co budu dělat a kdy se vrátím," slibuje si od auta Amíra Abdalkádirová. "Potřebujeme auto ke svým každodenním aktivitám. Jsme zaměstnané, máme děti, množství sociálních vazeb, musíme vyjíždět ven a potřebujeme dopravu. Tohle mi změní život," dodala.

Firma Aramco kurzy nabízí v Zahránu, aby podpořila to, co agentura Reuters označuje za sociální revoluci v království. Král Salmán loni v září vydal dekret, jímž ukončil zákaz řízení automobilů ženami. Saúdská Arábie byla poslední zemí na světě, která takové omezení praktikovala. Od začátku června království vydává řidičské průkazy ženám, které prošly testy.

Společnost Aramco má 66.000 zaměstnanců, z nichž ženy tvoří pět procent. Nabídku podnikové autoškoly může využít až 3000 dalších žen.

Za sociálními změnami v Sadské Arábii je hlavně mladý korunní princ Muhammad, jemuž letos bude 33 let. Jeho vliv na události považuje saúdskoarabská mládež za důkaz, že se v konzervativní zemi ovládané desetiletí starci konečně dostává k moci nová generace.

Související

Ramzan Kadyrov

Hamás odmítá jednat o propuštění rukojmích. Postavil se za něj Kadyrov i Saúdská Arábie

Ismail Haniyeh, šéf politického úřadu Hamásu, uvedl, že nebude jednat s Izraelem o zajatých rukojmích, dokud boje neskončí. "Informovali jsme všechny strany, které nás kontaktovaly ohledně nepřátelských zajatců zadržovaných odbojem, že toto téma nebude otevřeno před koncem bitvy," říká. "A bude to jen za cenu, kterou odpor přijme," dodal. Za radikální hnutí se postavil Írán, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov i Saúdská Arábie.

Více souvisejících

Saúdská Arábie ženy auto Aramco

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy