V Pásmu Gazy jedná vedení Hamásu. Izrael ve střehu, Netanjahu mimořádně svolal vládu

Jeruzalém - Na jednání palestinského Hamásu přijeli do Pásma Gazy i jeho exiloví členové, včetně druhého nejvyššího šéfa hnutí Sáliha Arúrího. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli vývoji v Gaze svolal na neděli mimořádné zasedání vlády.

Sálih Arúrí pobýval v exilu osm let. Do Pásma dorazil v noci na dnešek z Egypta, který se snaží o dohodu mezi Hamásem a palestinskou stranou Fatah a o příměří mezi Hamásem a Izraelem. 

V Káhiře před několika dny jednal také blízkovýchodní zmocněnec OSN Nikolaj Mladenov, který označil rozhovory za "pozitivní" a vyjádřil naději ohledně příměří mezi Izraelem a Palestinci.

Hnutí Hamás dnes uvedlo, že jde o první jednání celého jeho politického vedení po dlouhé době v Gaze a že dostalo záruky od Izraele stran Arúrího bezpečnosti. Izraelská vláda totiž považuje tohoto stoupence tvrdé linie za zločince a viní ho z řady útoky proti Izraeli.

Nynější jednání zprostředkovaná Egyptem mají uklidnit situaci v Pásmu Gazy, na jehož hranicích si protesty proti Izraeli vyžádaly od konce března životy na 155 Palestinců a jednoho izraelského vojáka. Protesty vypukly v souvislosti se 70. výročím založení státu Izrael jako demonstrace za právo Palestinců vrátit se na území, která kdysi obývali.

Jednání v Káhiře se účastnili také zástupci strany Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu a která se snaží Hamás přesvědčit, aby ji předal administrativní kontrolu nad Pásmem Gazy. Podle deníku The Jerusalem Post ale není jasné, zda se zástupci znesvářených palestinských stran v Káhiře setkali. Podle nepotvrzených zpráv některých arabských médií by jejich delegace měly opět jet do Káhiry o víkendu.

Hamás a Fatah podepsaly loni v říjnu v Káhiře dohodu o politickém usmíření, kterou se ale zatím nepodařilo uvést do praxe. 

Související

Více souvisejících

Pásmo Gazy Hamás Fatah Izrael Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy