Turci pročesávají saúdskoarabský konzulát. Novinář Chášakdží měl být před smrtí mučen

Saúdskoarabský konzulát v Istanbulu, odkud 2. října zmizel opoziční saúdskoarabský novinář, prohledává tým tureckých a saúdskoarabských vyšetřovatelů. Bezpečnostní zdroj dnes agentuře Reuters potvrdil, že Turci mají zvukovou nahrávku dokazující, že Džamál Chášakdží byl na konzulátu zavražděn. Před příjezdem vyšetřovatelů kolovaly na sociálních sítích záběry uklidové čety, která dorazila na saúdskoarabské zastoupení před vyšetřovateli.

Tým vyšetřovatelů ke konzulátu přijel v neoznačených policejních vozech a na dotazy čekajících novinářů nereagoval. Prohledání konzulátu označuje agentura AP za nezvyklé, protože podle vídeňské konvence jsou ambasády a konzuláty územím zastupovaného státu.

Rijád na prohlídku přistoupil, aby uklidnil západní spojence a mezinárodní společenství. Dosud ale nepředložil důkaz, že novinář z budovy zastupitelského úřadu odešel. Dnešní příchod úklidové čety s mopy, odpadkovými pytli a čistícími prostředky vedle sociálních sítí zaznamenala i agentura AP, vysílala jej i CNN.

"Turecká policie má zvukovou nahrávku, která naznačuje, že Chášakdží byl na konzulátu zabit," potvrdil dnes agentuře Reuters bezpečnostní zdroj. O nahrávce nicméně psal už minulý týden list The Washington Post. "Je slyšet jeho hlas a hlasy arabsky hovořících mužů. To, jak byl vyslýchán, mučen a pak zavražděn," sdělil nejmenovaný zdroj americkému listu.

V médiích minulý týden kolovala teorie, že záznam mohl pocházet z chytrých hodinek, které měl novinář na sobě. Mobilní telefon si na konzulát vzít nemohl. Za nepravděpodobné to po detailním rozboru označil odborník na moderní technologie Rory Cellan-Jones na zpravodajském serveru BBC. Je možné, že Turci mají na konzulátu odposlouchávací zařízení, anebo jej podstrčili jednomu z domnělých vrahů novináře, napsal deník The Guardian.

Novinář Džamál Chášakdží, který dříve kritizoval saúdskoarabský režim včetně korunního prince Muhammada bin Salmána, žil od loňska v USA. Rijád tvrdí, že konzulát v den návštěvy opustil. Jako pohřešovaného ho nahlásila novinářova snoubenka, která na něj čekala před konzulátem, kam si šel vyřídit doklady kvůli svatbě.

Turecká média dnes také informovala, že místní policie pracuje s verzí, že Chášakdžího tělo bylo na konzulátu rozpuštěno v kyselině. Už 6. října turecká policie uvedla, že konzulát ve stejné době jako novinář navštívilo 15 saúdskoarabských úředníků, kteří přiletěli dvěma letadly z Rijádu. Ve skupině byl podle turecké policie přední forenzní expert, členové saúdskoarabské tajné služby a členové královské gardy.

Kauza zmizelého novináře vyvolala kritiku Rijádu ze strany několika západních vlád. Například USA a Británie o víkendu oznámily, že zvažují neúčast na prestižní hospodářské konferenci v Rijádu, kterou od 23. do 25. října hostí korunní princ Muhammad bin Salmán.

Americký prezident Donald Trump o víkendu uvedl, že Rijád bude přísně potrestán, pokud má Chášakdžího na svědomí. Zbrojní sankce, se kterými přišli někteří američtí politici, ale Trump podpořit nechce, neboť by na ně podle něj doplatili Američané ztrátou pracovních míst ve zbrojním průmyslu. Sankce by podle Trumpa také podpořily vývoz zbraní z Číny a z Ruska.

Související

Ramzan Kadyrov

Hamás odmítá jednat o propuštění rukojmích. Postavil se za něj Kadyrov i Saúdská Arábie

Ismail Haniyeh, šéf politického úřadu Hamásu, uvedl, že nebude jednat s Izraelem o zajatých rukojmích, dokud boje neskončí. "Informovali jsme všechny strany, které nás kontaktovaly ohledně nepřátelských zajatců zadržovaných odbojem, že toto téma nebude otevřeno před koncem bitvy," říká. "A bude to jen za cenu, kterou odpor přijme," dodal. Za radikální hnutí se postavil Írán, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov i Saúdská Arábie.

Více souvisejících

Saúdská Arábie Istanbul Džamál Chášakdží (novinář) diplomacie Turecko Policie Turecko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy