Komando škrtilo saúdského novináře osm minut. Co bylo pak? Na veřejnost pronikají hororové informace

Saúdskoarabský král Salmán a korunní princ Muhammad bin Salmán vyjádřili soustrast synovi zavražděného novináře Džamála Chášukdžího. Oznámila to dnes saúdskoarabská agentura SPA, podle níž Chášukdžího syn Saláh poděkoval. Širší rodině kondoloval také saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr, který v sobotu přiznal, že Chášukdží byl zabit, a označil to za tragédii a velký omyl.

Novinář byl naposledy spatřen 2. října, kdy odešel na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu.

Turecko od počátku tvrdilo, že byl Chášukdží na konzulátu zavražděn. Prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že při svém úterním projevu v parlamentu případ detailně osvětlí. Jeho kancelář dnes uvedla, že se Erdogan a americký prezident Donald Trump v telefonickém rozhovoru shodli, že případ je nutné zevrubně vysvětlit.

Turecký tisk píše, že Chášukdžího turecká snoubenka Hatice Cengizová je na příkaz úřadu istanbulského guvernéra nyní pod policejní ochranou.

List Hürriyet s odkazem na saúdskoarabský zdroj dnes napsal, že komando, které bylo 2. října na konzulátu, Chášukdžího "škrtilo sedm až osm minut". Tělo pak bylo údajně vyvezeno z konzulátu a předáno "místnímu spolupracovníkovi" v istanbulské čtvrti Sultanahmet. Policie nyní po tomto muži pátrá. Deník Habertürk píše, že tento člověk se snažil mrtvého nikoli rychle pohřbít, ale tělo "zničit".

Forenzní expert Mesut Demirbilek deníku Hürriyet sdělil, že v podobných případech se vrazi většinou snaží mrtvolu zakopat v zalesněných místech nebo hodit do moře. "Pokud bylo tělo rozřezáno a pak vhozeno do moře, bude těžší ho najít," řekl Demirbilek.

AP napsala, že Chášukdžího syn Saláh má kvůli kritickým názorům svého otce už rok zakázáno vycestovat z království.

Stanice CNN s odkazem na turecký zdroj přinesla informaci, že bezpečnostní kamery v Istanbulu zachytily muže oblečeného v Chášukdžího šatech v den, kdy byl novinář zabit. Na záběrech, které dnes CNN odvysílala, je vidět muže s falešným vousem a s brýlemi, které nosil také Chášukdží, vycházet zřejmě zadními dveřmi z konzulátu. "Dvojník" byl o několik hodin později spatřen ve známé Modré mešity. Turecký zdroj člověka na záběrech identifikoval jako Mustafu Madaního, který údajně patřil k saúdskoarabskému komandu.

Erdoganův poradce dnes vyloučil možnost, že Chášukdží byl zabit při zápase, který se strhl na konzulátu. Tak jeho smrt vysvětluje Rijád. "Jak by mohlo jít o pěstní zápas 15 mladých zkušených bijců se šedesátiletým, bezbranným Chášukdžím, který byl sám? Nijak to věc nevysvětluje, vyvolává to naopak další otázky," řekl poradce Yasin Aktay. Podle turecké strany bylo v saúdskoarabském komandu několik členů ochranky korunního prince. Aktay dodal, že "čím více o tom člověk přemýšlí, tím více má dojem, že si někdo dělá z (turecké) tajné služby legraci".

Turecký prokurátor si předvolal k výslechu 28 zaměstnanců konzulátu, mezi nimiž jsou občané Turecka i cizinci. Někteří z Turků vypověděli, že dostali pokyn nejít v den Chášukdžího zmizení do práce. Turecký list Yeni Şafak napsal bez odhalení svého zdroje, že z konzulátu 2. října blízký člen týmu korunního prince Muhammada bin Salmána čtyřikrát telefonoval do princova úřadu. Agentura AP upozornila, že tento provládní list byl už v minulosti zdrojem uniklých informací o Chášukdžího případu.

Související

Muhammad bin Salmán (Saúdská Arábie)

Bidenova vláda navrhla imunitu pro bin Salmána v případu vraždy novináře Chášukdžího

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena ve čtvrtek navrhla americkému soudu, aby saúdskoarabskému korunnímu princi Mohamedu bin Salmánovi přiznal imunitu v občanskoprávním řízení týkajícím se vraždy novináře Džamála Chášukdžího. Bin Salmán je faktickým vládcem své země a nově také premiérem, což by mu mělo zajistit imunitu, uvedla administrativa podle dnešního článku deníku The Guardian. Agentura AP to označila za zásadní změnu v postoji USA.

Více souvisejících

Džamál Chášakdží (novinář) Salmán ibn Abdal Azíz Saúd (král) Muhammad bin Salmán (Saúdská Arábie) Saúdská Arábie Turecko

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy