Izraelské stíhačky zabily v Gaze tři palestinské chlapce. Válečný zločin, tvrdí OOP

Tři palestinští chlapci ve věku od 12 do 14 let přišli o život při izraelském náletu na jihu Pásma Gazy. S odvoláním na nedělní sdělení izraelské armády a ministerstva zdravotnictví v Gaze o tom dnes informoval izraelský list Haarec.

Izraelská armáda oznámila, že její nálety zasáhly tři Palestince, kteří se snažili u hraničního plotu s Izraelem umístit výbušné zařízení. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že zabitým chlapcům bylo mezi 12 a 14 lety.

Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) zabití trojice označila za "válečný zločin, který evidentně porušuje mezinárodní právo, a vyzvala Mezinárodní trestní soud (ICC), aby případ vyšetřil. OOP zároveň podle Haarecu uvedla, že všem třem chlapcům bylo 13 let.

V pátek a v sobotu Izrael zasáhl téměř 100 cílů Hamásu a Islámského džihádu v Gaze. Operaci předcházelo vypálení 39 raket z Gazy na území Izraele. Patnáct z těchto raket zničil izraelský protiraketový systém Iron Dome. Nikdo nebyl zraněn.

Asi 200 Izraelců žijících v oblasti u hranice s Gazou v neděli v Tel Avivu protestovalo proti vládní politice vůči Hamásu a volalo po tvrdší reakci.

Mahmúd Abbás, předseda palestinské samosprávy na okupovaném Západním břehu Jordánu, v týž den večer řekl: " Z Gazy se nestane (nezávislý) stát a bez Pásma Gazy stát nevznikne".

Palestinci v Gaze od konce března a většinou v pátek protestují proti izraelské blokádě a za možnost vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, ale dnes leží v Izraeli. Dosud izraelští vojáci při protestech zastřelili přes 200 Palestinců, zabit byl jeden izraelský voják. Minulý pátek při protestu Palestinců v Gaze u hranice s Izraelem izraelští vojáci zastřelili šest Palestinců, další Palestinec zemřel při střetu na Západním břehu Jordánu, napsal Haarec s odvoláním na palestinské úřady.

Pásmu Gazy vládne od roku 2007 radikální hnutí Hamás, které vedlo proti Izraeli tři války. Hamás tvrdí, že protesty budou pokračovat, dokud Izrael blokádu neukončí.

Organizátoři protestů na hranici mezi Gazou a Izraelem Palestince vyzvali, aby přišli hromadně demonstrovat se sloganem "Gaza se nevzdá".

Související

Více souvisejících

Izrael Pásmo Gazy Izraelská armáda Mahmúd Abbás Hamás Organizace pro osvobození Palestiny (OOP)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy