Stropnický předal v Izraeli pověřovací listiny, stal se oficiálně velvyslancem

Někdejší člen několika českých vlád Martin Stropnický nastoupil do svého nového působiště v Izraeli - ve čtvrtek jako velvyslanec České republiky předal své pověřovací listiny prezidentovi Reuvenu Rivlinovi. Informovalo o tom české velvyslanectví v Tel Avivu. Stropnický byl v minulosti ministrem kultury, obrany i zahraničí a předtím působil kromě jiného jako velvyslanec v Portugalsku, v Itálii a ve Vatikánu.

Izraelsko-české vztahy jsou tradičně dobré, na což ve čtvrtek poukázal Rivlin, když řekl: "Jsem rád, že jste tu. Odešel jste z velmi významné funkce ve vládě, abyste byl velvyslancem vaší země v Izraeli. To něco napovídá o dobrých vztazích mezi našimi dvěma zeměmi."

Dnes v Jeruzalémě předal pověřovací listiny nový český velvyslanec Martin Stropnický do rukou izraelského prezidenta Rubena Rivlina. Rozhovor byl veden v mimořádně vřelé atmosféře odrážející hlubokou tradici česko-izraelského přátelství. pic.twitter.com/X6rVObQ96S

— Czech Embassy Tel Aviv (@CzechEmbassyIL) 8. listopadu 2018

Rivlin také vzkázal pozdrav prezidentovi Miloši Zemanovi, který se do Izraele chystá koncem listopadu.

Nový velvyslanec ze spolupráce mezi Izraelem a Českem vyzdvihl "oblasti kybernetiky, vodního hospodářství a inovací".

V rozhovoru s Českou televizí se Stropnický vyjádřil k možnému přestěhování českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, jak to letos učinily Spojené státy. Řekl, že prozatím má Česko v Jeruzalémě honorární konzulát a při Zemanově návštěvě tam otevře Český dům. Se stěhováním velvyslanectví, jež prosazuje Zeman, počítá ne v řádu příštích měsíců, ale spíš ve vzdálenější budoucnosti.

Americký prezident Donald Trump v rozporu s politikou předchozích amerických administrativ loni uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a letos Spojené státy přestěhovaly velvyslanectví. Většina zemí se řídí rezolucemi OSN a neuznává krok Izraele, který město v roce 1980 označil za svou nedělitelnou metropoli. Východní Jeruzalém, v němž žijí převážně Arabové, Izraelci obsadili v roce 1967, přičemž Palestinci počítali s touto částí města jako s metropolí svého budoucího státu. Dohodnout se to mělo v rámci izraelsko-palestinských mírových rozhovorů, jež jsou přerušeny od roku 2014.

Související

Martin Stropnický

Stropnický chyboval a uznal to, uvedl Lipavský. Věc považuje za vyřešenou

Velvyslanec České republiky v Izraeli Martin Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací k poslanecké delegaci, ve které byl i čelný představitel české dezinformační scény Žarko Jovanovič. Ve vyjádření, které ČTK poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake, to uvedl ministr Jan Lipavský (Piráti). Stropnický podle něj chybu uznal, nebude se opakovat. Lipavský považuje věc za vyřešenou.

Více souvisejících

Martin Stropnický Izrael Reuven Rivlin (izraelský prezident) Česká republika diplomacie velvyslanectví ČR

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Pásmu Gazy se nachází více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině

V Pásmu Gazy se nachází více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině, uvedl ve středu představitel Služby OSN pro boj proti minám (UNMAS) Charles Birch. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy