Erdogan se obrátil proti Sorosovi. V minulosti s ním však spolupracoval

Ankara - Finančník a filantrop George Soros představuje jednu z nejkontroverznějších postav dneška. Zatímco dříve jeho jméno jako synonymum pro takřka ztělesněného démona znali jej čtenáři konspiračních teorií, nyní je na něj útočeno i v mainstreamu ze strany stále se rozšiřujícího kruhu významných politických činitelů. Jedním z posledních je turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Jak se měnily vztahy mezi Sorosem a Erdoganem, odhaluje zpravodajský server zaměřený na Blízký východ, Al-Monitor.

Ruský prezident Vladimir Putin, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, maďarský premiér Viktor Orbán či americký prezident Donald Trump patří mezi nejhlasitější kritiky finančního magnáta maďarského původu a známého podporovatele řady neziskových humanitárních organizací a iniciativ, George Sorose. Zvláště Orbán v poslední době zvolil z Sorose terč svých výpadů, navzdory skutečnosti, že přes jeho stipendium v mládí studoval.

Podobnou dynamiku, kdy Soros byl chvíli užitečným donátorem, aby se následně stal symbolem všeho zla, vykazuje i současný postoj tureckého prezidenta Recepa Tayyip Erdogana k osobě kontroverzního podnikatele. Na současném vztahu Erdogana a Sorose lze demonstrovat měnící se politické prostředí v Turecku i ve světě.

V roce 2003 Erdoganovým cílem bylo triumfálně vstoupit s Tureckem do EU. Věděl, že podpora a přízeň významných postav evropské politiky mu může v jeho úsilí velice pomoci. Ačkoliv Soros nebyl politik, díky svému majetku a řadě politických iniciativ na podporu EU se jednalo o nepochybně vlivnou postavu. Erdoganův úsměv na fotografii z roku 2003 ze švýcarského Davidu, kde na každoročním ekonomickém fóru stojí po boku Sorose, zřejmě nebyl nikterak předstíraný.

Podle Ahmeta Severa, poradce bývalého prezidenta Abdullah Güla, měl Erdogan během setkání v Davosu Sorosovi říci, že Turecko je otevřenou společností a že by tedy Soros ěl podporovat jeho usilování o vstup do EU. Soros výzvu vyslyšel a prostřednictvím své nadace Open Society Foundation vytvořil Nezávislou tureckou komisi, jejímž cílem bylo lobování za otevření jednání mezi Tureckem a EU o jeho možném připojení. Komise byla tvořena vlivnými evropskými osobami evropské politické scény jako je např. bývalý prezident Finska Martti Ahtisaari, bývalý premiér Francie Michel Rocard, bývalý nizozemský eurokomisař Hans van den Broek či bývalá italská eurokomisařka Emma Boninová.

Mezi Sorosem a Erdoganem nebyly po dlouhou dobu žádné spory, naopak Erdogan byl ultranacionalistickými tureckými stranami obviňován z toho, že je louka Sorose a podobně i Open Society Foundation byla obviňována z toho, že „nadržuje“ Erdoganově vládě. Dobré vztahy mezi oběma muži reflektuje skutečnost, že Open Society Foundantion v letech 2001 a 2008 měla otevřené pole při sponzorování celé řady svých tureckých iniciativ a že Erdoganova dcera studovala na univerzitě podporované Sorosem.

Jak se však Turecku nedařilo postupovat ve svých reformách a vzdalovala se mu možnost vstupu do EU, Sorosova užitečnost pro Erdogana se začala ztrácet. Naopak se mu se svou podporou organizací za lidská práva, pro něž byl Erdogan příkladem tureckého tyrana, stával přítěží. Hlavní rozkol mezi oběma muži nastal v roce 2013, po tvrdém potlačení protestů environmentálních aktivistů v parku Gezi. Za jejich pořádání byl v roce 2017 zatčen filantrop a podnikatel Osman Kavala, který bývá označován za „tureckého“ či „rudého“ Sorose. Erdogan však za jejich pravého strůjce, jehož měl být Kavala pouhou loutkou, označil „maďarského Žida“ Sorose.

Turecká provládní média v posledních měsících vedly tvrdou kampaň proti Sorosovi, označovaného jako služebníka zájmů „sionistického Izraele“ a „velkého Satana, USA“, který „ dotuje převraty“ a „rozděluje národy“, aby je „rozbil“. Turecké ministerstvo spravedlnosti se pokouší dokázat finanční vazby mezi Sorosem a  Kavalou. Open Society Foundation  na konci listopadu oznámila, že končí své aktivity v Turecku kvůli „na ničem nezaložených tvrzení“, které ji brání v práci.

Podle odborníka na mezinárodní vztahy, Ilhana Uzgela, Erdoganův útok na Sorose není ani tak veden ze srdce jakožto kůli strategickým cílům tureckého prezidenta. Erdogan takto vysílá zprávu dalším centrům moci s osobami vyznačujícími se výrazným protisorovským cítěním, jako je mimo jiné i Donald Trump, že je s nimi na jedné lodi. Zároveň se jedná i o zprávu domácí opozici a jeho kritiky, aby si s ním nezahrávala.

Související

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Více souvisejících

Recep Tayyip Erdogan George Soros Open Society Foundation (OSF) Turecko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí

Ačkoliv teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ochladí. Podle ČHMÚ.cz teploty klesnou pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy