Lze zastavit apokalypsu? Hrozí smrt milionů lidí, varuje představitel OSN

Ačkoliv se třicet let pohybuje v oblastech humanitárních krizí, to, co viděl minulý týden v Jemenu, Marka Lowcocka šokovalo. Zástupce tajemníka OSN pro humanitární záležitosti v komentáři pro server CNN varuje, že v zemi hrozí smrt milionům lidí.

Morální selhání

Jemen lze stále zachránit a promarnění této příležitosti by bylo velkým morálním selháním, apeluje Lowcock. Připomíná, že před čtyřmi lety byl Jemen sice křehkou zemí, kde miliony lidí jen s obtížemi naplňovali své základní potřeby a mnoho z nich bylo odkázáno na vnější pomoc, ale tamní ekonomika fungovala, v zemi existovala infrastruktura a vláda lidem poskytovala základní služby.

To vše bylo zničeno a Jemen je na pokraji kolapsu, jelikož válka zdecimovala tamní hospodářství a HDP se propadl o polovinu, uvádí představitel OSN. Dodává, že dochází k útokům na rybářské lodě, devastaci zemědělské půdy a bombardování továren a podle odhadů mezinárodního společenství v zemi zaniklo na 600 tisíc pracovních míst.  

"Hlavní zdroj vládního příjmu, prodej ropy, se propadl o 85%," pokračuje Lowcock. Konstatuje, že přes milion učitelů, zdravotníků a důchodců roky nedostává prakticky žádné peníze a miliony rodin nemají prostředky k nákupu potřebného jídla.

Nálety a pozemní boje, včetně ostřelování, zabily či zranily desítky tisíc civilistů a přes 3 miliony lidí vyhnaly z domovů, uvádí zástupce mezinárodního společenství. Podotýká, že před válkou se do Jemenu dováželo téměř veškeré jídlo a léky, ale nyní, kdy se v zemi nachází přes 30 frontových linií a agresoři blokují přístavy, silnice a základní infrastrukturu, nelze pomoc lidem doručit.

OSN na základě své nedávné mise v Jemenu odhaduje, že 12 milionům lidí v zemi hrozí hladomor, varuje Lowcock. Připomíná, že hladomory jsou v dnešním světě vzácné, přičemž ty poslední, jako například v roce 2011 v Somálsku, vyvolalo sucho a odezněly s příchodem dešťů, zatímco jemenská krize je čistě lidským dílem, které matka příroda nevyřeší.

Pět kroků k záchraně

"Můžeme však odvrátit hrozící apokalypsu, pokud nyní začneme jednat," tvrdí Lowcock. Dodává, že OSN přišla s následujícím pětibodovým plánem.´

Zaprvé je nutné okamžitě uzavřít příměří, které ochrání lidí a klíčovou infrastrukturu, bez níž je velký hladomor jistý, deklaruje činitel OSN. Nabádá k uzemnění letadel a umlčení zbraní, k čemuž sice mezinárodní společenství vyzývá již léta, ale nyní je třeba tyto apely vystupňovat. OSN podle Lowcocka nabízí, že bude hrát silnější roli v těch nejspornějších oblastech, například v přístavu Hudajda, na jehož fungování závisí miliony lidských životů, a zajistí, že nejdůležitější objekty budou využívány pouze k legitimním civilním aktivitám.   

Zadruhé, humanitární plán OSN na příští rok musí získat potřebně finance, jelikož již teď OSN a s ní spolupracující nevládní organizace zaměstnávají tisíce lidí, většinou Jemenců, kteří každý měsíc pomáhají dostat potraviny, vodu a léky k 8 milionům lidí v zemi, vysvětluje zástupce tajemníka pro humanitární záležitosti. Dodává, že příští rok se má pomoc dostat k 15 milionům lidí - polovině celkové jemenské populace -, včetně těch, kteří zůstali bez prostředků a bez pomoci nedokážou přežít.

OSN tak na příští rok potřebuje 4 miliardy dolarů (zhruba 88  miliard korun), což se může jevit jako vysoká suma, ale k udržení hladovějícího člověka naživu je potřeba půl dolaru (zhruba 11 korun) denně, vysvětluje Lowcock. Připomíná, že generální tajemník OSN Antonio Guterres svolal do Ženevy na 26. února 2019 konferenci, která bude usilovat o potvrzení přislíbených financí.

Třetím bodem jsou podle představitele OSN neodkladné a trvalejší opatření ke stabilizaci jemenské ekonomiky. Za nejrychlejší cestu označuje Lowcock poskytnutí zahraničních financí jemenské centrální bance, což by státu umožnilo vyplácet důchody a mzdy pracovníkům ve veřejném sektoru, přičemž Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty v posledních dvou měsících podnikly důležité kroky, které takový scénář usnadní.  

"Potřeba jsou však předvídatelné, konsistentní a trvalé měsíční injekce zdrojů a spolupráce všech stran v Jemenu na tom, aby peníze dorazily k těm, kteří je potřebují," uvádí Lowcock. Za čtvrtý bod označuje zahájení obnovy země, včetně klíčových státních institucí, silnic, mostů a vodních kanálů, nahrazení zničených jeřábů v Hudajdě, opravení učeben, obnovu rybolovu i zemědělské činnosti a posílení dodávek elektřiny.

Pátý bodem je ujištění, že strany účastnící se rozhovorů ve Švédku pod patronátem OSN, zde zůstanou, dokud nebudou dohodnuty první smysluplné kroky k nastolení míru, deklaruje Lowcock. Varuje, že obnova zničené ekonomiky a vytvoření nových pracovních míst a živností do té míry, aby byl Jemen samostatný, potrvá desetiletí, a stmelení fragmentované jemenské společnosti a překonání hněvu a bolestí války bude trvat celé generace.

"Nic z toho se nezlepší, dokud se (situace) nepřestane zhoršovat," zdůrazňuje zástupce OSN. Deklaruje, že s nápravou se musí začít dříve, než bude pozdě.     

Související

Více souvisejících

Jemen OSN humanitární krize válka hladomor

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy