U Teheránu se zřítilo letadlo a nabouralo do obytných domů. 15 mrtvých

Na letišti poblíž Teheránu dnes havarovalo nákladní letadlo s nákladem masa z Kyrgyzstánu. Íránská armáda oznámila, že o život přišlo 15 lidí; zachránil se pouze jeden člen posádky. Pilotovi se nepodařilo bezpečně přistát za špatného počasí. Armáda sdělila, že letadlo sjelo z přistávací dráhy a narazilo do zdi. Ze záběrů je patrné, že se ocitlo mezi obytnými domy a začalo hořet.

"Nákladní Boeing 707 s masem odstartoval z Biškeku v Kyrgyzstánu a musel naléhavě přistát na letišti Fath" západně od Teheránu, sdělila armáda v prohlášení.

Na palubě bylo podle sdělení armády 16 lidí, z nichž 14 byli vojáci a dva civilisté. O život přišlo 15 z nich, zachránil se pouze navigátor, který byl zraněn a je v nemocnici.

Nehoda se stala u města Karadž, které je střediskem provincie Alborz a leží asi 20 kilometrů od Teheránu. Guvernér provincie řekl, že vyšetřovatelé už našli černou skříňku, která zaznamenává hlasy v pilotní kabině.

Na detailních snímcích zveřejněných íránskou televizí jsou kromě ohořelých částí letadla vidět i spálená těla zvířat.

"#Internacional | 9 muertos al estrellarse un avión de carga en #Teherán ..." pic.twitter.com/K23voTWQsE

— Avances953 (@Avances953) 14. ledna 2019

? Au moins 13 morts dans le crash d'un avion-cargo, près de #Téhéran.#Iran pic.twitter.com/jIPeBIvPzi

— deSperate (@TBMJ2_) 14. ledna 2019

Podle původních zpráv íránských zdrojů mělo letadlo přistát na letišti v Karadži, ale pilot, zřejmě omylem, zamířil na letištní plochu jižně od Karadže, která není vhodná pro velká letadla.

Letecká neštěstí v Íránu nejsou neobvyklá. Při jednom z nich se loni v pohoří Zagros na jihozápadě země zřítil stroj společnosti Iran Aseman Airlines letící na vnitrostátní lince. V jeho troskách zahynulo 66 lidí.

Írán přičítá problémy s letadly Spojeným státům, kvůli jejichž sankcím nemůže nakupovat náhradní díly a udržovat letecký park v dobrém stavu. Sankce, které zahrnují nákup leteckých náhradních dílů, Spojené státy zavedly v roce 1995. Později sankce začaly uplatňovat i jiné země kvůli sporu o íránský jaderný program. Roku 2015 se podařilo dojednat dohodu, která umožnila sankce zrušit, ale USA od ní loni odstoupily a své sankce obnovily.

Související

Více souvisejících

Letecké nehody Írán kyrgyzstán

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy