V Jemenu vypukla válka dronů. Po útoku povstalců je nasadila i arabská koalice

Koalice pod velením Saúdské Arábie, která v jemenském konfliktu stojí na straně mezinárodně uznávané vlády, ve čtvrtek východně od jemenské metropole Saná zaútočila na sklad s drony šíitských povstalců. Informovala o tom agentura Reuters.

Mluvčí koalice Turkí Malkí uvedl, že bombardování bylo součástí dvoutýdenní operace, jejímž cílem bylo zneškodnit schopnost šíitských Húsíů využívat bezpilotní letouny poté, co povstalci zaútočili s pomocí dronů na pochod vládních vojsk.

Jemenská občanská válka začala v roce 2014. Šíitští povstalci tvrdí, že bojují proti korupci, avšak protistrana jejich boj považuje za zástupnou válku řízenou Íránem, který šíity podporuje.

Jemenské vládě od roku 2015 pomáhá mezinárodní koalice vedená Saúdskou Arábií. Konflikt připravil o život podle střízlivých odhadů na 10.000 lidí a vyvolal rozsáhlou humanitární krizi. Některé zdroje hovoří o 50.000 obětech.

Loni v prosinci se znesvářené strany ve Švédsku pod dohledem OSN domluvily na příměří v přístavním městě Hudajdá, které kontrolují povstalci a přes které do Jemenu proudí 80 procent humanitární pomoci. Vládní síly i povstalci ale byli od té doby obviňováni z porušování klidu zbraní.

V dalších částech Jemenu, včetně okolí metropole Saná, boje eskalovaly.

Související

Více souvisejících

Jemen Bezpilotní letouny Saudi Arabia Army Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 25 minutami

před 36 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy