Americký konzulát v Jeruzalémě se začlenil do nové ambasády USA. Poslední hřebík do rakve, reagují Palestinci

Spojené státy dnes stáhly vlajku z jeruzalémského konzulátu, který byl dosud využíván pro palestinskou agendu. Ode dneška budou záležitosti týkající se Palestinců spadat pod novou ambasádu USA a amerického velvyslance v Izraeli. Palestinské vedení to označilo za "poslední hřebík do rakve" mírového procesu. Rozhodnutí snížit status svého diplomatického zastoupení pro palestinská území oznámil Washington již loni v říjnu.

Květnovému přestěhování americké ambasády předcházelo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele, což je v rozporu s názorem většiny zbytku světa. Palestinci tehdy zásadním způsobem omezili vztahy s USA.

Z konzulátu se nově stane "oddělení pro palestinské záležitosti" velvyslanectví v Izraeli. V praxi to znamená, že úřad nebude používat oddělený komunikační kanál s Washingtonem pro informace týkající se Izraele a Palestinců.

Poradce palestinského vůdce Mahmúda Abbáse Nabíl Šás již dříve uvedl, že krok USA porušuje minulé dohody a je pokračováním Trumpovy politiky uznání Jeruzaléma jako izraelského hlavního města. "Teď ruší poslední spojení s palestinským národem. Říká prakticky, že Jeruzalém je pro Izrael. Toto rozhodnutí nemá nic společného s mírem, komplikuje a znemožňuje ho," řekl Šás.

Na twitteru ke stažení vlajky napsal, že je to poslední hřebík do rakve mírového procesu. Izraelsko-palestinská mírová jednání jsou přerušena od roku 2014, USA chtějí po dubnových volbách v Izraeli zveřejnit nový mírový plán. Spočívá podle všeho na ekonomických nabídkách, avšak nepočítá s ustavením nezávislé Palestiny.

‘Last nail in the coffin for US peacemaking’: US merges Israeli embassy with Palestinian mission — RT World News https://t.co/5axzzqyJP1 pic.twitter.com/9VEwTslI1z

— US Embassy Jerusalem News (@USEmbassyIsrael) 4. března 2019

Podle agentury Reuters se dnešní stažení vlajky z konzulátu v centru Jeruzaléma obešlo bez jakékoli ceremonie a přítomnosti velvyslance Davida Friedmana. Podle Reuters dostala složenou americkou vlajku jako "dar na rozloučenou" odcházející konzulka Karen Sasaharaová.

Americké ministerstvo zahraničí začlenění agendy konzulátu do velvyslanectví označilo za zefektivnění práce, nikoli za změnu politiky. "Náš tým bude dále usilovat o dosažení míru na tomto území," sdělila Sasaharaová na YouTube. Budova využívaná dosud jako konzulát se má podle únorových zpráv stát velvyslancovou rezidencí.

Hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát po říjnovém oznámení uvedl, že je to další důkaz o tom, že americká administrativa pracuje s Izraelem na vytvoření "Velkého Izraele", a nikoli na řešení izraelsko-palestinského konfliktu v podobě vzniku dvou států.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Robert Palladino řekl, že lze očekávat "naprostou kontinuitu americké diplomatické aktivity a konzulárních služeb". "Není to signál změny americké politiky týkající se Jeruzaléma, Západního břehu nebo Pásma Gazy," dodal mluvčí.

Související

Chrámová hora (hebrejsky הַר הַבַּיִת‎‎ Har ha-bajit, Chrámová hora, arabsky الحرم القدسي الشريف‎‎, al-Haram al-qudsí aš-šaríf, Vznešená svatyně), někdy uváděná též jako hora Moria (hebrejsky הר המוריה‎‎), je plošina o půdorysu nepravidelného čtyřúhelníku o rozměrech 313 m (severní strana), 470 m (východní strana), 280 m (jižní strana) a 485 m (západní strana), nacházející se v jeruzalémském Starém Městě. Část západní stěny Chrámové hory tvoří Zeď nářků, pozůstatek židovského Chrámu. Na vrcholu hory stojí kromě dvou největších – Skalního dómu a mešity al-Aksá – řada dalších menších staveb, autor: Godot13

V Jeruzalémě byl posvěcen olej určený pro korunovaci Karla III.

V Jeruzalémě byl posvěcen olej určený pro korunovaci britského krále Karla III., která se uskuteční na začátku května. V pátek večer to uvedl Buckinghamský palác. Ceremonie ukazuje na silné pouto mezi britským panovníkem a posvátnou zemí, píše agentura Reuters.
Muslimové

Muslimové zaútočili na Chrámové hoře kameny na policisty

Na Chrámové hoře v Jeruzalémě, kam se dnes vydaly stovky židů u příležitosti svátku Tiša be-av, zaútočili mladí muslimové kameny na policisty, kteří je následně rozehnali, uvedly agentura DPA a Reuters s odvoláním na policejní hlášení. Někteří palestinští muslimové považují návštěvy židů na tomto místě, které je posvátné pro obě náboženství, za provokaci.

Více souvisejících

Jeruzalém Velvyslanectví USA Izrael palestina

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy