V přístavu Hudajdá se opět rozhořely boje. Rostou barikády, hloubí se zákopy

V jemenském přístavu Hudajdá byly dnes obnoveny boje mezi šíitskou opozicí a vládním vojsky. Obě strany dosud zachovávaly příměří dojednané v prosinci na rozhovorech ve Švédsku. Přístav je klíčový pro přepravu humanitární pomoci do Jemenu.

Na rozhovorech se dohodlo, že šíité i vláda z města stáhnou své bojovníky, což se ale nestalo. Obě strany zůstaly na svých pozicích, ale zachovávaly klid zbraní.

Podle dnešních informací tamních bezpečnostních sil a svědků se dnes bojovalo na liniích na východě a jihu města. V noci bylo bylo slyšet dělostřeleckou palbu. Obě strany začaly znovu vršit barikády a hloubit zákopy. V obytných čtvrtích bylo vidět sanitky, ale není jasné, zda si boje vyžádaly oběti.

Scenes of bombing the trade & commercial compound of Thabit brothers with mortar shells by #Houthi_Iranian_Militias in #Hodeidah . The compound hosted a number of meetings for the Joint redeployment Coordination Committee. A large fire erupted damaging all factory equipment. pic.twitter.com/B3A11cmkTJ

— معمر الإرياني (@ERYANIM) 9. března 2019

V jemenském konfliktu, který trvá od roku 2014, bojují proti šíitům, podporovaných Íránem, vládní jednotky, za nimiž stojí koalice vedená Saúdskou Arábií. Vládní strana obvinila v minulých dnech šíity, že se odmítají stáhnout ze svých pozic, jak jim stanovila prosincová dohoda.

Podle ní po stažení obou stran mělo město přejít pod správu policie a místních úřadů a Hudajdá stejně jako další dva přístavy měly spadat pod dohled OSN. Obě strany v prosinci rovněž souhlasily s výměnou zajatců. Žádný z těchto bodů splněn nebyl.

Dnes byly hlášeny boje nejen z Hudajdy, ale také z provincie Hadždža. Před boji uprchlo několik set lidí. Bývalý provinční guvernér v prohlášení šíity obvinil ze zatýkání a vraždění zajatců a členů místních kmenů.

Jemenská válka, v níž padlo podle nejstřízlivějších údajů 10.000 lidí, vyvolala velkou humanitární krizi. OSN oznámila, že pomoc a ochranu potřebují čtyři pětiny z tamních 28 milionů občanů.

Související

Více souvisejících

Jemen Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 27 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy