Golany navždy Izraeli? Trump všechno měří silou. Nemůže být větší iluze, píše francouzský večerník

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat okupaci syrských Golan státem Izrael, odhaluje jeho vlastní pohrdání myšlením a krátkozrakost, s níž všechno řeší jedním kliknutím, píše ve svém editorialu liberálně-levicový večerník Le Monde.

Síla jako jediný nejvyšší princip nad všemi jinými

Byly doby, kdy úzké vztahy mezi Spojenými státy americkými a Izraelem nebránilo Washingtonu hrát na Středním Východě roli „počestného prostředníka" k dosažení míru. „Bylo to v době, kdy ochrana Izraele nebyla považována za neslučitelnou s dodržováním společných pravidel, mezinárodního práva, jakkoliv byla křehká a sporná. Byly to časy, kdy síla nebyla považována za definitivně jediný nejvyšší princip nade všemi jinými. Ten čas se zastavil s příchodem Donalda Trumpa do Bílého domu," píše večerník.

Nový prezident Spojených států si ale přinesl přinesl s sebou „další měřidla" pro naprosto „jiné účely". Nadešel čas , v němž se daří pohrdání myšlením, ale i znalostí spisů. Upřednostňuje se krátkodobý efekt, jenž umožňuje „vypnout hruď", bez toho, že bylo jasné, co přinese zítřek. Do této perspektivy se zapisuje i přání amerického prezidenta, vyslovené ve čtvrtek 21. března, uznat anexi syrských Golan, dobytých Izraelem vojensky v roce 1967. „Žádný prezident tak neučinil," pyšně oznámil Donald Trump ve čtvrtek, jako kdyby to zakládalo ono „patřičné kritérium" v komplikovaném Orientu, míní Le Monde.

Donald Trump odůvodnil tento svůj výrok „bezpečnostním argumentem", pro který Izrael pohrdá mezinárodními hranicemi, pocházející již z roku 1923, tedy mnohem dříve, než vůbec vznikl židovský stát. Neopomněl zdůraznit, že by nějakým způsobem jeho rozhodnutí souviselo s blížícími se parlamentními volbami 9. dubna, což doplnil sdělením, že mu to ani „nepřišlo na mysl", což večerník označuje za „hrubou ignoranci", pokud již rovnou nedělá ze svých partnerů „naprosté imbecily".

Trumpovo kompletní sladění s izraelskými postoji

Americký prezident tak opět jednostranně a najednou ťal do tématu, zanechávaje své tradiční spojence před „hotovou věcí", což není právě nejlepší záruka pro další vývoj. Náhoda tomu chtěla, že Donald Trump nalezl v izraelském premiérovi Benjaminu Netanyahuovi, zmítaném sérií afér, „naprostého přisluhovače", jehož jedinou snahou je nyní pouze „politické přežití". Mezi důvody, které tento „silácký kousek" opravňuje, uvádí Trump na prvním místě iránskou hrozbu, což jistě nebude Írán nadále obtěžovat, stejně jako tomu bylo v minulosti, v jeho nynější snaze angažovat se v Sýrii, tentokrát díky občanské válce, jež zatřásla režimem Bašara Asada.

Paradoxně to ale bude ale naopak pro Írán příležitostí, aby svou přítomnost obhajoval ve jménu „arabské kauzy". Stejně se může chovat i damašský diktátor, pro něhož to bude jistě důvod, jak „odvrátit pozornost od svých zločinů". Inspiraci mohou získat i další, píše Le Monde, pro něž bude toto porušení mezinárodního práva, už jenom otázkou mocenských sil.

„Můžeme se ostatně obávat, že se prezident Spojených států u toho jen nezastaví na cestě. Že izraelsko-palestinský mírový plán, který slíbil od svého příchodu do Bílého domu, je součástí tohotokompletního sladění s izraelskými postoji, jež povede k novým ponížením Palestinců po jednostranném uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. Izraele, bez jakékoli zmínky o legitimitě jejich nároků na východní část města, rovněž dobyté silou," píše večerník.

Donald Trump se domnívá, že tímto „jednoduchým vzkazem" vyřešil jedním kliknutím jeden z „pulzujících sporů". Zdá se, že si dnes myslí, že jeho účet na Twitteru tímto vzkazem „změnil na věčnost jméno majitele". „Těžko představit si nebezpečnější iluzi," míní Le Monde.

Související

F-16 Israel Defense Forces

Těžké boje v Sýrii: Izrael zřejmě odpálil rakety na Damašek, Turci sestřelili vrtulník

Syrská protivzdušná obrana zneškodnila v noci na dnešek několik raketových střel, jež směřovaly na syrskou metropoli Damašek přes Izraelem okupované Golanské výšiny. S odkazem na syrská státní média o tom informovaly agentury AP a Reuters. Izrael incident odmítl komentovat. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) ale oznámila, že při raketovém útoku přišlo o život sedm lidí, z nichž tři byli syrští vojáci a čtyři členové íránských revolučních gard. Boje dnes pokračovaly i na severozápadě Sýrie, kde byl sestřelen vrtulník syrské armády. Oba piloti přišli podle SOHR o život.

Více souvisejících

Golanské výšiny (Golany) Sýrie Donald Trump

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 4 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

Náhle zemřela herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let

Českou hereckou obec zasáhla během prvního květnového víkendu velmi smutná zpráva. Ve věku 59 let zemřela známá herečka Simona Postlerová. O jejím úmrtí informoval Nadační fond Dvojka srdcem na sociální síti. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy