Blízký východ vře. Arabové se bouří proti Trumpovu dekretu o Golanech

Tisíce Syřanů dnes v několika městech protestovaly proti uznání izraelské svrchovanosti nad syrskými Golanskými výšinami. V pondělí tak učinil podpisem dekretu americký prezident Donald Trump. Kromě Izraele ostatní státy tento krok považují za porušení mezinárodního práva. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim sdělil, že Trumpův dekret na statusu Golan nic nemění. Jde o syrské území, jehož velkou část Izrael v rozporu s rezolucemi OSN okupuje a v roce 1981 ji anektoval.

Syrská agentura SANA dnes přinesla záběry ze syrských měst, na nichž bylo vidět množství lidí se syrskými vlajkami a hesly Golany jsou syrské. Demonstrovalo se ve městech Suvajdá i Dará na jihu země, v Kunajtře na západě i v Dajr az-Zauru na východě Sýrie.

V Suvajdě lidé považují Trumpovo rozhodnutí za neplatné. Nic podle nich nezmění na faktu, že Izraelem okupované Golany jsou nedělitelnou součástí Sýrie z hlediska zeměpisného i historického a že se Sýrii vrátí bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat.

Trump podpisem podle Syřanů projevil aroganci americké administrativy, její stranění Izraeli a pohrdání rezolucemi Rady bezpečnosti OSN.

V Kunajtře, která leží v údolí Golanských výšin, demonstranti přišli k sídlu guvernéra, jež leží v nové části města. V Damašku přišli podle SANA protestovat novináři na Umajjovské náměstí.

K zemím, které odmítly Trumpovo rozhodnutí, se dnes připojily země z oblasti Perského zálivu. Saúdská Arábie, Bahrajn, Katar, Kuvajt i Spojené arabské emiráty, tedy spojenci USA, rozhodnutí amerického prezidenta kritizovaly a Golany označily za okupované arabské území. "Významně a negativně to ovlivní mírový proces na Blízkém východě, bezpečnost a stabilitu regionu," uvedla v prohlášení saúdskoarabská agentura SPA.

#STATEMENT | #KSA Rejects the announcement by the U.S. administration recognizing Israel's sovereignty over the occupied Syrian #GolanHeights pic.twitter.com/bwgVGTvqUK

— Foreign Ministry ?? (@KSAmofaEN) 26. března 2019

Kuvajt a Bahrajn vyslovily nad rozhodnutím politování, Katar vyzval Izrael k ukončení okupace a podřízení se mezinárodnímu zákonu.

Íránský prezident Hasan Rúhání poukázal na to, že Trumpův dekret odporuje mezinárodnímu právu. "Nikdo si nedokáže představit, že nějaký člověk v Americe přijde a dá území jednoho národa jiné okupující zemi v rozporu s mezinárodními zákony a konvencemi...V tomto století je něco takového neslýchané," citovala Rúháního íránská agentura IRNA.

Související

F-16 Israel Defense Forces

Těžké boje v Sýrii: Izrael zřejmě odpálil rakety na Damašek, Turci sestřelili vrtulník

Syrská protivzdušná obrana zneškodnila v noci na dnešek několik raketových střel, jež směřovaly na syrskou metropoli Damašek přes Izraelem okupované Golanské výšiny. S odkazem na syrská státní média o tom informovaly agentury AP a Reuters. Izrael incident odmítl komentovat. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) ale oznámila, že při raketovém útoku přišlo o život sedm lidí, z nichž tři byli syrští vojáci a čtyři členové íránských revolučních gard. Boje dnes pokračovaly i na severozápadě Sýrie, kde byl sestřelen vrtulník syrské armády. Oba piloti přišli podle SOHR o život.

Více souvisejících

Golanské výšiny (Golany) Sýrie Donald Trump

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy