Spor o Golany graduje. Sýrie požádala o mimořádné zasedání RB OSN

Damašek požádal o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli syrským Golanským výšinám. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na diplomatické zdroje. Americký prezident Donald Trump v pondělí podepsal dekret, kterým Spojené státy uznávají svrchovanost Izraele nad tímto syrským územím, jež Izrael v roce 1981 anektoval. Tento krok neuznává OSN ani v csmětšina zemí. Evropská unie dnes oznámila, že svůj postoj vůči Golanům nemění a český ministr zahraničí Tomáš Petříček řekl, že Česko nehodlá porušovat mezinárodní rezoluce.

Golany jakožto strategicky významnou oblast na jihozápadě Sýrie židovský stát obsadil za války v roce 1967 a v roce 1981 ji anektoval. RB OSN pak v letech 1967 a 1981 přijala dvě rezoluce. První z nich vyjadřuje nepřípustnost získat území silou, druhá zneplatňuje izraelskou anexi Golan.

Datum mimořádného zasedání musí určit předsedající stát RB OSN. Tím je do konce března Francie. Pokud tak neučiní do neděle, volba termínu padne na Německo.

Rada má dnes podle původního plánu jednat o obnově mandátu mírových sil OSN (UNDOF) působících mezi Izraelem a syrskou částí Golan. Očekává se, že v rámci debaty se bude hovořit o nové krizi kolem Golan rozpoutané Trumpem.

Podle jednoho z diplomatů, na nějž odkazuje AFP, není jisté, zda mimořádné zasedání bude. Stačí, aby jedna z členských zemí RB OSN vyvolala procedurální hlasování a devět členů se během něj postavilo proti.

Svůj odmítavý postoj vůči Trumpovu kroku zdůraznilo pět spojenců USA z Evropské unie. Francie, Británie, Německo, Polsko a Belgie, které jsou členy Rady bezpečnosti OSN, prostřednictvím svých velvyslanců při světové organizaci vydaly společné prohlášení, v němž uvádějí, že neuznávají izraelskou svrchovanost nad Golanskými výšinami. "Anexi území silou zakazuje mezinárodní právo" a jakékoli jednostranné změny hranic jdou proti "mezinárodnímu pořádku založenému na pravidlech a proti Chartě OSN".

Evropská unie dnes vydala prohlášení, v němž se uvádí, že EU své stanovisko na Golany nezměnila a stále se řídí rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. "EU neuznává izraelskou suverenitu nad okupovanými Golanskými výšinami," stojí v dokumentu. Český ministr Petříček sdělil, že ČR podporuje společnou evropskou pozici.

V pondělí uznání izraelské svrchovanosti nad Golanskými výšinami ze strany Spojených států odsoudily vedle Sýrie i Rusko či Turecko. V úterý se k nim připojily země z oblasti Perského zálivu. Saúdská Arábie, Bahrajn, Katar, Kuvajt i Spojené arabské emiráty, tedy spojenci USA. Rozhodnutí amerického prezidenta kritizovaly a Golany označily za okupované arabské území. "Významně a negativně to ovlivní mírový proces na Blízkém východě, bezpečnost a stabilitu regionu," uvedla v prohlášení saúdskoarabská agentura SPA.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo Trumpovo rozhodnutí hájil tím, že se Izrael nachází v mimořádné situaci a "bojuje rozhodující bitvu o svou záchranu". USA prý ale nemění svou politiku v otázce území získaného v rozporu s mezinárodním právem a kauzou Golan nechtějí vytvořit precedens.

Související

F-16 Israel Defense Forces

Těžké boje v Sýrii: Izrael zřejmě odpálil rakety na Damašek, Turci sestřelili vrtulník

Syrská protivzdušná obrana zneškodnila v noci na dnešek několik raketových střel, jež směřovaly na syrskou metropoli Damašek přes Izraelem okupované Golanské výšiny. S odkazem na syrská státní média o tom informovaly agentury AP a Reuters. Izrael incident odmítl komentovat. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) ale oznámila, že při raketovém útoku přišlo o život sedm lidí, z nichž tři byli syrští vojáci a čtyři členové íránských revolučních gard. Boje dnes pokračovaly i na severozápadě Sýrie, kde byl sestřelen vrtulník syrské armády. Oba piloti přišli podle SOHR o život.

Více souvisejících

Golanské výšiny (Golany) Sýrie OSN Donald Trump Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy